Η Καρδιολογία αποκτά το δικό της μουσείο χάρη στην προσφορά μελών Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ύστερα από συνεχή προσπάθεια μιας πενταετίας το μουσείο Καρδιολογίας ανοίγει τις πύλες του σε έναν καλαίσθητο χώρο στα Ιλίσια.
Αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών που χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο χώρο της καρδιολογίας θα εκτίθενται για να φέρουν το κοινό πιο κοντά σε θέματα καρδιακών ασθενειών. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και αντικείμενα της αγγειοκαρδιο-χειρουργικής. Τα πρώτα βήματα για την δημιουργία του μουσείου έγιναν επί της προεδρίας του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της EKE που συνταξιοδοτήθηκαν. Το μουσείο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολουθώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην ΕΚΕ το 2020 επί προεδρίας του Καθηγητή κ. Γουδέβενου. Πλέον περιλαμβάνει δωρεές από τη βιομηχανία όπως της εταιρίας ΨΗΜΙΤΗ αλλά και πολλές δερματόδετες εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων που αφορούν την Καρδιολογία. Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Ποταμιανού 6 στα Ιλίσια, αλλά προς το παρόν απευθύνεται μόνο σε επιστήμονες και πιθανότατα αργότερα διατεθεί για εκπαιδευτικούς λόγους σε φοιτητές Ιατρικής.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παλαιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εκθέματα δίσκων ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών. Ακόμη, ο επισκέπτης θα δει από κοντά υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων όπως είναι μπαλόνια και μεταλλικές προθέσεις (stents), την αγγειοπλαστική των καρωτίδων και των αρτηριών των κάτω άκρων, συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της καρδιάς όπως εξειδικευμένες «ομπρέλες» για προβλήματα στα διαφράγματα των κοιλοτήτων της καρδιάς, γεννήτριες βηματοδοτών για αντιμετώπιση αρρυθμιών, και τέλος υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας του αίματος καθώς και συνθετικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Την ξενάγηση των παρευρισκομένων στο μουσείο καθώς και την παρουσίαση των εκθεμάτων πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Κανακάκης.
Με αφορμή την παρουσίαση του μουσείου στάλθηκε και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς :«Χρησιμοποιούμε την καρδιά για την ανθρωπότητα, το περιβάλλον και τον Άνθρωπο». Ο πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Καρδιολογίας, Ιωάννης Κανακάκης επεσήμανε ότι «H καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για τους μισούς σχεδόν θανάτους (περίπου 18 εκατομμύρια κάθε έτος παγκοσμίως) από μη μεταδοτικές ασθένειες και αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κανακάκης τόνισε ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναλαμβάνει σε ετήσια βάσει «πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητή Καρδιολογίας και Κοσμήτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιο Κοχιαδάκη τόνισε ότι «τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν το πιο σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε σχέση με όλα τα άλλα χρόνια νοσήματα και αυτό διότι έχουν μεγάλη επίπτωση στο γενικό πληθυσμό και αποτελούν αριθμητικά την πιο σημαντική αιτία θανάτων νοσηρότητας και αναπηρίας. Συγκεκριμένα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 45% των θανάτων ενώ η επίπτωσή τους φαίνεται ολοένα να αυξάνεται.
Ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννης Γουδέβενος σημείωσε ότι «Οι ΚΑΠ (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, νόσος περιφερικών αρτηριών, καρδιακή ανεπάρκεια ), παρότι πρόκειται για παθήσεις που μπορούν να προληφθούν, παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ