Για την «Πρόσβαση στις νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες: προκλήσεις και προτάσεις» τοποθετήθηκε ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, Gilead Sciences Ελλάς, Μπάμπης Τζανάκης, τονίζοντας ότι η καινοτομία επιφέρει κλινικό και οικονομικό όφελος
Τέτοιες θεραπείες είναι οι Κυτταρικές, οι οποίες είναι απόλυτα εξατομικευμένες και δημιουργήσαν προκλήσεις για τα συστήματα Υγείας.
Για την αξιολόγηση και αποζημίωση η Ε.Ε. με όλους τους φορείς προέβλεψαν ειδικές διαδικασίες για αυτά τα προϊόντα και δημιουργήσαν νομικό πλαίσιο.Τα κράτη υιοθετούν νέους τρόπους αποζημίωσης. Για να διασφαλιστεί η πρόσβαση μπήκαν σε διαδικασία επανεξέτασης για τα οικονομικά όρια.
Στην ελληνική πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε μια σκληρή κατάσταση, δεν έχουμε ομαλή εισαγωγή αλλά ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα και των ειδικών θεραπειών που έχουν ανάγκη οι ασθενείς .
Το εθνικό μας σύστημα έχει προβλέψει ενδιάμεσες λύσεις με διαδικασίες με «κατ’ εξαίρεση αποζημίωση» και «ατομικές, ονομαστικές αποφάσεις (αποζημίωσης)», αλλά δημιουργούνται προβλήματα στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στους προϋπολογισμούς τους.
Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα πρέπει με την υποβολή αίτησης τιμής, να αρχίζει και η διαπραγμάτευση ώστε να δίνεται πρόσβαση στους ασθενείς. Σε ότι αφορά την αποζημίωση, να είναι άμεση, υπό αίρεση, για συγκεκριμένη διάρκεια και να συνάπτεται συμφωνία που βασίζεται στα κλινικά αποτελέσματα (outcomes based). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού(λογαριασμού ειδικού σκοπού) για την άμεση αποζημίωση των ATMPs και να λειτουργεί επιτροπή έγκρισης.
Ο ειδικός λογαριασμός, εάν προβλεφθεί κατά το πρότυπο του Βρετανικού συστήματος για τα αντικαρκινικά φάρμακα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ακόμη να χρηματοδοτηθεί με δωρεές και να διαχειρίζεται ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, αντλώντας πόρους.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ