Αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών, παρουσίασε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο διαβούλευσης για την Κοινή Φόρμα Αναφοράς για τους εμβολιασμούς και την αποστολή στοιχείων από κάθε χώρα.
Σύμφωνα με το πόρισμα της σχετικής έκθεσης, το πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόστηκε περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια. Η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την α΄ δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Iλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β.
Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Μπασκόζος, η προαναφερόμενη εμβολιαστική κάλυψη αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης/διέλευσης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από WHO-UNICEF είναι μέτρια έως σχετικά καλή.
«Το βασικό είναι πως η χώρα μας είναι υγειονομικά ασφαλής. Οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και τις πιστοποιημένες ΜΚΟ, ειδικά με WHO και UNICEF επιτελούν στο ακέραιο και με επάρκεια το καθήκον τους» τόνισε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τον Robb Butler, υπεύθυνο του προγράμματος εμβολιασμών και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, η Ελλάδα – παρά τις δυσμενείς συνθήκες – πετυχαίνει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη διακοπή της ενδογενούς διασποράς ερυθράς και ιλαράς και την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.
«Σας βγάζουμε το καπέλο» γι’ αυτό το επίτευγμα είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας τα εύσημα στο Γ. Μπασκόζο.
Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 36 κράτη-μέλη του ΠΟΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ