Την έκφραση αλληλεγγύης προς τη χώρα μας σε υψηλότερο επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από το Προσφυγικό, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, ως κρίσιμο όρο για τη διατήρηση συνοχής στον ευρωπαϊκό ιστό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα ανήλθε σε πάνω από 58.000 άτομα και οι ροές συνεχίζονται ασταμάτητα. Χαρακτηριστικά, την Δευτέρα 396 (από τους οποίους 184 παιδιά) μπήκαν στη Λέσβο-Σάμο-Χίο.
Σε σύντομη παρέμβασή του από τη Ρώμη που βρίσκεται, για τις εργασίας της 68ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο Γιάννης Μπασκόζος αναφέρθηκε στον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει το κρίσιμο αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας και στα εμπόδια που συναντά: συνθήκες διαβίωσης και υπερπληθυσμός στα νησιά, έλλειψη επαρκούς αριθμού διαπολιτισμικών μεσολαβητών για την υγεία και «κόπωση» του δημόσιου συστήματος υγείας και των λειτουργών του λόγω της προϋπάρχουσας κατάστασης δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα.
“Το Πρόγραμμα Philos εισέρχεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του, όπου έχει ενσωματωθεί μια σειρά ακόμη πιο αποτελεσματικών δράσεων. Παρά ταύτα, η διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού απαιτεί μια πολυτομεακή προσέγγιση” σημείωσε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η ένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία των χωρών υποδοχής τους και η δυνατότητα τους σε μια ζωή εκτός του περιορισμού ενός καταυλισμού. Επίσης, είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης κι όταν είναι απαραίτητο, να βοηθηθεί η εθελοντική επιστροφή και επανένταξη των προσφύγων και μεταναστών.
“Η Ελλάδα έχει μια νομική, αλλά κυρίως, ηθική υποχρέωση να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε για να ανακουφίσουμε τα προβλήματα υγείας και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των προσφύγων. Ταυτόχρονα όμως πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προωθήσουν την αλληλεγγύη σε μεγαλύτερο βαθμό και να μοιραστούν την ευθύνη” τόνισε ο Γ. Μπασκόζος. “Διαφορετικά, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και επικίνδυνα. Είτε θα υπάρξει αλληλεγγύη και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε θα επικρατήσουν λογικές κλειστών συνόρων, ρατσισμού και ξενοφοβίας που θα διαλύσουν τον ευρωπαικό ιστό” προειδοποίησε, καταλήγοντας, τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τη θέση του Έλληνα ΓΓ Δημόσιας Υγείας ασπάστηκε η Περιφερειακή Δ/ντρια του ΠΟΥ Ευρώπης, ενώ ο Γεν. Δ/ντης του Οργανισμού επικρότησε τις πρακτικές της χώρας μας στη διαχείριση των αναγκών των εν λόγω πληθυσμών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ