Αποφασισμένη να εξαλείψει την ηπατίτιδα C στη βάση των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλώνει η Ελλάδα – παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, ανέλυσε από το βήμα του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθεί το πρόσφατα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C και θα ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μείωση των τιμών στα καινοτόμα φάρμακα.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα C, στο υψηλό κόστος της οποίας η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί αν θέλει να αναβαθμίσει τη θεραπεία της νόσου. Η συζήτηση που αφορά την πρόσβαση στην τελευταία γενιά των αντιικών φαρμάκων είναι μεγάλη, έχουμε όμως την πολιτική βούληση αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα που βιώνει μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία έξι χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπασκόζος.
Ανέδειξε, παράλληλα, τη σημασία αξιοποίησης των διεθνών δεδομένων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί χώρες όπως η Γεωργία και η Αίγυπτος που έχουν σχετική εμπειρία, ενώ αναγνώρισε την αξία αξιοποίησης και των εκπροσώπων της ΚτΠ πέραν των δημόσιων φορέων για την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ιογενή ηπατίτιδα.
Στο Σχέδιο αυτό, όπως σημείωσε καταλήγοντας, η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα επιπλέον ενσωμάτωσης των στρατηγικών του ΠΟΥ για τον ιό HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ