Την προσέγγιση της Ελλάδας απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργεί και στον τομέα της Υγείας, το προσφυγικό, παρουσίασε κατά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
“Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε από τη λογική της απώθησης στη λογική της υποδοχής” τόνισε ο κ. Μπασκόζος, εκτιμώντας πως τα συστήματα υγείας των χωρών της Ευρώπης καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα μεταναστών, με στόχο τόσο τη βελτίωση της υγείας τους όσο και την αποφυγή του στιγματισμού, γεγονός αλληλένδετο με την ασφάλεια υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. “Η μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, με βασικό άξονα την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις δομές υγείας αποτελεί δικαίωμα και των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα” υπογράμμισε περαιτέρω ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης που δημιουργούνται με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δεν παρέλειψε, μάλιστα να υπογραμμίσει τη συγκινητική – όπως είπε – προσφορά του ντόπιου πληθυσμού, του υγειονομικού προσωπικού, των ΜΚΟ και όλων των αλληλέγγυων πολιτών.
Όπως ανέφερε ο Γ. Μπασκόζος, ο κυριότερος και μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι οι θάνατοι που προκύπτουν κατά την απελπισμένη προσπάθεια των προσφύγων-μεταναστών να διαβούν τη θάλασσα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα σε ημερήσια βάση ξεπερνά τις 4.950 μέσω της θαλάσσιας οδού.
“Στον τομέα της υγείας όπως και σε όλους τους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος η Ευρωπαϊκή ιδέα θα δοκιμαστεί και είτε οι Ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγηθούν στην κατεύθυνση του ουμανισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας. Για εμάς είναι φανερό πιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε” επισήμανε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, “εκπέμποντας” σαφές μήνυμα τόσο προς τη γείτονα Τουρκία όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγοντας ο κ. Μπασκόζος πρότεινε να αξιοποιηθεί η ελληνική εμπειρία για την πλήρη κάλυψη υγείας των προσφύγων και μεταναστών, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, με παρεμβάσεις στο τρίτπυχο: άμεση διάσωση (υποθερμία – τραυματισμοί), ταυτοποίηση (βασικός υγειονομικός έλεγχος στα hot spots), πρόληψη (εμβολιασμοί – ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων και θεραπεία επειγουσών καταστάσεων – ψυχοσωματική υποστήριξη).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ