Πολυπλοκότερη από ότι περίμεναν οι επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας αποδείχθηκε η δημιουργία ενός συστήματος Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας (HTA). Το παραδέχθηκε εμμέσως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του Συνεδρίου “The future of healthcare in Greece”, αφού υποστήριξε πως δεν υπήρξε διακοπή του διαλόγου για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να ενημερωθούν οι δανειστές. Παράλληλα, παρά τις ανησυχίες για την παρεμπόδιση της εισόδου νέων φαρμάκων με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές , ο κ. Ξανθός μίλησε για αύξηση της χωριτικότητας του συστήματος σε νέα φάρμακα!
Αναφερόμενος στη Φαρμακευτική Δαπάνη, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι παρά τα μέτρα περιορισμού, οι βασικές παθογένειες του συστήματος δεν αντιμετωπίστηκαν. Ωστόσο, πλέον είναι δυνατή μια συμφωνία με τους δανειστές για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής, ιδιαίτερα στο κομμάτι του φαρμάκου.
Όπως κατέστη σαφές από την ομιλία του κ. Ξανθού ο σχηματισμός των νέων μέτρων βρισκεται στην τελική ευθεία. “Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στην τελική μας πρόταση, τις σωστές απόψεις που διατυπώθηκαν στο διάλογο”, ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Προφανώς, έχοντας στο νου και στη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα το πρωί μεταξύ του κ. Καρόνε και επιτελικών του Υπουργείου, εκπροσώπων του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης/Θετικής Λίστας (διαβάστε εδώ), ο κ. Ξανθός ανέφερε πως “αυτές τις ημέρες θα καταλήξουμε σε μια αποδεκτή και από τους δανειστές λύση την οποία στη συνέχεια θα κοινοποιήσουμε και θα συζητήσουμε πριν την τελική νομοθέτηση με τους εταίρους”.
Η συγκεκριμένη αναφορά, βέβαια, είχε στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αγοράς για την έλλειψη διαλόγου.
“Δεν υπήρξε διάθεση διακοπής διαλόγου”, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας και διευκρίνισε πως στόχος ήταν “πριν την τελική συνεννόηση, να έχουμε διασφάλιση ότι η πρόταση μας είναι αποδεκτή από τους θεσμούς και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης”.
Πάντως, ενώ στη δευτερολογία του ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ΠΦΥ και τις Προμήθειες που αναμένεται να κατατεθούν έως το Πάσχα, στην ομιλία του άφησε να εννοηθεί πως η θεσμοθέτηση ενός συστήματος HTA θα καθυστερήσει.
“Λείπει ένας αξιόπιστος μηχανισμός HTA, αλλά πιστεύουμε ότι εντός του 2017 θα κάνουμε συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε, αναφερόμενος στα 2-3 βασικά εμπόδια της συνολικής προσπάθειας.
Ακόμη, όπως παραδέχθηκε και ο Υπουργός, απουσίαζει ένας αξιόπιστος μηχανισμός διαπραγμάτευσης της αποζημίωσης των θεραπειών, ειδικά των καινοτόμων. Ωστόσο, ο κ. Ξανθός όχι μόνο δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενα εμπόδια στην πρόσβαση στις νέες θεραπείες με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο Υπουργείο αλλά υποστήριξε πως αναζητούνται τρόποι “αύξησης χωρητικότητας του συστήματος σε νέα ακριβά φάρμακα“, με παράλληλο στόχο την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, τα οποία χαρακτήρισε “κρίσιμα για την ευστάθεια και επιβίωση συστήματος”.
Τρίτο ζητούμενο για τον Υπουργό Υγείας είναι η ανάγκη ελέγχου της ζήτησης με την εισαγωγή στο e-prescription κανόνων ορθολογικής συνταγογράφησης.
Στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως “είμαστε στην κόψη του ξυραφιού αυτή την περίοδο”, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει πολλαπλές συνέπειες.
“Υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμοσμένη πολιτική, που σε μεγάλο βαθμό επικαθορίζονται από ένα ευρύτερο πλαίσιο υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων σε σχέση με δανειστές”, σημείωσε και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες να κλείσει η αξιολόγηση, με την καθυστέρηση να οφείλεται κυρίως στις αντιτιθέμενες απόψεις και συμφέροντα που διαπιστώνονται μεταξύ των δανειστών “και όχι στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ