Ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες, που μπορεί να συνοδεύονται από άλλες διαταραχές της σκέψης ή συμπτώματα αποδιοργάνωσης, κατακλύζουν το ιδιαίτερο «σύμπαν» χιλιάδων συνανθρώπων μας με ψύχωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εισβάλλουν αιφνιδίως και να εμφανιστούν μια φορά, ωστόσο συχνά η πορεία είναι σταδιακή και μπορεί να επανέρχονται με τη μορφή υποτροπιαζόντων ψυχωσικών επεισοδίων.
Ένα ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να είναι μέρος μιας ψυχικής διαταραχής όπως για παράδειγμα, της σχιζοφρένειας, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της διπολικής διαταραχής ή της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως το αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών ή από κάποια οργανική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
“Οταν μιλάμε για ψύχωση μιλάμε, ως επί το πλείστον, για Σχιζοφρένεια”, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Μαρίνα Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. “Πρόκειται για τη “βασίλισσα” των ψυχικών διαταραχών, την πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής του ασθενούς, αλλά και της οικογένειας τους και της κοινωνίας”, προσέθεσε. Περίπου το 1% του πληθυσμού αναμένεται να εκδηλώσει σχιζοφρένεια, ποσοστό που μεταφράζεται σε 100 χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται (συγγενείς, φροντιστές) εκτιμάται στις 500 χιλιάδες.
Η ηλικία των περισσοτέρων ατόμων που εκδηλώνουν ψυχωσική συμπτωματολογία στα πλαίσια μιας μείζονος ψυχικής διαταραχής, όπως η σχιζοφρένεια, είναι 18 έως 40 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η νόσος δεν μπορεί να εμφανισθεί και σε ηλικίες μικρότερες ή μεγαλύτερες. Ειναι μια χρόνια νόσος που πυρηνικό χαρακτηρστικό τη διαταραγμένη αντίληψη της πραγματικότητας, που μεταφράζεται σε παραληρηματικές ιδέες και παρασθήσεις, όπως εξήγησε η κ. Οικονόμου. Η σχιζοφρένεια, όμως, συνοδεύεται από κοινωνικό στίγμα και αυτοστιγματισμό, παρά την ύπαρξη νένων θεραπειών που επιτρέπουν στον ασθενή να είναι απολύτως λειτουργικός, χωρίς να εκδηλώνεται η σχιζοφρένεια ή σοβαρές παρενέργειες, που χαρακτήριζαν τις παλαιότερες θεραπείες.
Με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ψυχικής νόσου αλλά και την αποστιγματοποίησή της, η φαρμακευτική εταιρία Janssen Ελλάδας φέρνει στη χώρα μας τη βιωματική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας «Labyrinth Psychotica», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν τα διαφορετικά συμπτώματα που βιώνει ο ψυχωτικός ασθενής κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Το Labyrinth Psychotica είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης, το οποίο μέσω της τεχνολογίας VR (εικονική πραγματικότητα) παρουσιάζει τη βιωματική εμπειρία όσων πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές. Οι χρήστες μπαίνουν σε έναν λαβύρινθο εικονικής πραγματικότητας που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος, προκειμένου να βιώσουν την εκσεσημασμένη διαταραχή αντίληψης της πραγματικότητας των ψυχωσικών. Η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου 12 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων η «κανονική» πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με πολλαπλά και αντικρουόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα που «βομβαρδίζουν» τον εγκέφαλο στιγμιαία ή σε ταχεία διαδοχή, δημιουργώντας μια διαφορετική πραγματικότητα.
To Labyrinth Psychotica θα βρίσκεται στην Αίγλη Ζαππείου από 3 έως 6 Νοεμβρίου 2016.
Πρόκειται για ένα επίτευγμα με κοινωνικές προεκτάσεις που δεν απευθύνεται μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συγγενείς των ανθρώπων που παρουσιάζουν ψυχωσικά συμπτώματα καθώς και στους εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ