Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι και άτομα σε ανοσοκαταστολή. Νέα δεδομένα πάντως υποδηλώνουν ότι τελικά μπορεί να ισχύει το αντίστροφο: Δηλαδή, η ανοσοκαταστολή μπορεί να προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση με COVID-19.
Τα νέα δεδομένα κυκλοφόρησαν στις 4 Απριλίου από το βρετανικό κέντρο Intensive Care National Audit & ResearchCentre. Κατά τη σύγκριση 2.249 ασθενών, που εισήχθησαν στην εντατική με σοβαρό COVID-19, το ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ήταν 3,7 φορές χαμηλότερο από το ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων, που εισήχθησαν στην εντατική με πνευμονία τη χρονική περίοδο 2017 και 2019.
Το εύρημα αυτό ίσως να δικαιολογεί το γεγονός ότι διεθνώς υπάρχει μία ερευνητική στρατηγική που δοκιμάζεται σε όλο τον πλανήτη για να διαπιστωθεί εάν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση της νόσου σε ασθενείς με COVID-19. Για παράδειγμα ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα, που δοκιμάζονται είναι φάρμακα, που προκαλούν ανοσοκαταστολή.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ανοσοκαταστολή προστατεύει από το ARDS (σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων) που σχετίζεται με τη σοβαρή νόηση από COVID-19; Όχι λένε ακόμη οι επιστήμονες. Ωστόσο, η καταγραφή των δεδομένων θα παρέχει τα στοιχεία, ώστε να αποσαφηνιστεί το θέμα σύντομα.
Σίγουρα, τα νέα δεδομένα παρέχουν ελπίδες σε άτομα με χρόνια νοσήματα, που λαμβάνουν θεραπείες, οι οποίες προκαλούν μερική ανοσοκαταστολή, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Είναι σημαντικό οι ασθενείς αυτοί να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη θεραπεία τους και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τη μόλυνση με τον νέο κοροναϊό.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ