Το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση από το NHS της καινοτόμας πρότασης που ανέπτυξαν από κοινού η MSD και η Verily (πρώην Google Life Science), με την ονομασία «Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε Μακροχρόνιες Καταστάσεις», έδωσε η Βρετανία. Το αποτέλεσμα της συνέργειας αναμένεται να βοηθήσει στην αξιολόγηση των ευεργετικών επιδράσεων που έχουν οι νέες τεχνολογίες στην προληπτική μείωση του κόστους για το NHS, σε κοστοβόρες μακροχρόνια καταστάσεις νοσηρότητας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Βρετανίας, Mike Nally, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η βρετανική κυβέρνηση μας δίνει την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις καινοτόμες τεχνολογίες και να επιφέρουμε το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα για το καλό των ασθενών. Η MSD ως αξιόπιστος συνεργάτης του NHS θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις μελλοντικές ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης της Μ. Βρετανίας».
Tο Πρόγραμμα θα «τρέξει» συνδυάζοντας παραδοσιακά δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης, όπως είναι το ηλεκτρονικό μητρώο υγείας, με μη παραδοσιακά δεδομένα (περιλαμβανομένων περιβαλλοντικών και οικονομικοκοινωνικών παραγόντων), για να αναγνωρίσει και κατόπιν να υποστηρίξει ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μακροχρόνια καταστάσεις νοσηρότητας. Οι ασθενείς που θα καταδείξει το Πρόγραμμα, θα παρακολουθούνται από το σπίτι τους, το οποίο θα έχει εξοπλιστεί με λογισμικό και μηχανήματα τηλεϊατρικής, ώστε οι γιατροί στο νοσοκομείο να μπορούν να ελέγχουν ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα και να παρέχουν άμεσα συμβουλές και φαρμακευτική αγωγή, ώστε να προλαμβάνεται η εξέλιξη της νόσου ή οποιαδήποτε επιπλοκή. Στην πραγματικότητα ο ασθενής θα είναι σπίτι του, αλλά από άποψη παρακολούθησης θα είναι σαν να βρίσκεται σε κάποιο δωμάτιο του νοσοκομείου.
Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά για 2 χρόνια σε επιλεγμένες περιοχές της Μ. Βρετανίας και αν κριθεί επιτυχημένο, τότε θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
«Την επόμενη δεκαετία η εξοικονόμηση στον κλάδο της υγείας δεν θα πραγματοποιείται μόνο από τις μαγικές θεραπείες, αλλά και από τον συνδυασμό ποικίλων καινοτομιών όπως είναι οι βιοαισθητήρες, τα κινητά τηλέφωνα, έξυπνα λογισμικά κ.ά.», τονίζει ο Simon Stevens, Διευθύνων Σύμβουλος του NHS.
Πέρυσι, το υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας είχε ανακοινώσει ότι τα νοσοκομεία ως δομές θα πρέπει να αδειάσουν και η φροντίδα, ειδικά των ηλικιωμένων που χρειάζονται μακροπρόθεσμες νοσηλείες, θα γίνεται αποκλειστικά κατ’ οίκον. Αυτό υπολογίζεται ότι θα μειώσει δραστικά τον προϋπολογισμό του βρετανικού ΕΣΥ, όπως επίσης και τις νοσηλείες λόγω μικροβίων στα νοσοκομεία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ