Την κόντρα μεταξύ του ιατρικού και του φαρμακευτικού σώματος για τη συνταγογράφηση, «αναζωπυρώνουν» οι οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για πιστή τήρηση των διατάξεων με την προειδοποίηση της επιβολής αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες (εδώ).
Για τους φαρμακοποιούς από τη στιγμή που ένα φάρμακο έχει την έγκριση του ΕΟΦ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Συνεπώς, οποιοσδήποτε υπαινιγμός περί του αντιθέτου προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά.
«Η κινδυνολογία και η φιλολογία για κερκόπορτες και για επικίνδυνα φάρμακα, δεν συνάδουν με την διαπιστωμένη βούληση όλων των παρόχων Υγείας για τον εξορθολογισμό των δαπανών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, με αφορμή τη σφοδρή αντίδραση διαφόρων διαφόρων φορέων που ζήτησαν την απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου (εδώ, εδώ κι εδώ).
Εξάλλου – λένε οι φαρμακοποιοί – η εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2012, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς για νέα διαδικασία έκδοσης την συνταγών. Υπενθυμίζουν, παράλληλα, πως η μνημονευθείσα απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που επικαλούνται οι γιατροί, απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία.
Για τον κλάδο είναι σαφές πως η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού. «Την αποκλειστική ευθύνη για την συνταγογράφηση φέρει ο γιατρός, ο οποίος οφείλει παράλληλα να τηρεί τους κανόνες ορθής Ιατρικής Πρακτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΦΣ. «Όμως, και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην εκτέλεση της συνταγής» προσθέτει, εννοώντας ότι υπάρχει η δυνατότητα υποκατάστασης του πρωτότυπου από γενόσημο στο φαρμακείο εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ