Από τον Παντελή Σταυρινού,
Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital
Το «αμορτισέρ» των σπονδύλων μας που, όταν αλλοιώνεται, προκαλεί οσφυαλγία και ισχιαλγία απαιτεί προσοχή. Διάφοροι χαρακτηρισμοί ή όροι όπως «πρόπτωση δίσκου», «προβολή δίσκου», «δισκοκήλη», περιγράφουν λίγο-πολύ κάποιο πρόβλημα σε κάποιον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Ένα πρόβλημα πραγματικό, ενοχλητικό και επίπονο, με συχνά αφόρητους πόνους στη μέση (οσφυαλγία) ή/και στα πόδια (ισχιαλγία). Ατυχώς, το πρόβλημα επιβαρύνεται από πληθώρα μύθων και παρεξηγήσεων, θολώνοντας την κρίση του ασθενούς τη στιγμή ακριβώς που τη χρειάζεται περισσότερο, δηλαδή τη στιγμή που πονάει και πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
Με 23 δίσκους στη σπονδυλική μας στήλη να διαδραματίζουν τον ρόλο του «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους και να δέχονται σημαντικές καταπονήσεις για όλο το διάστημα της ζωής μας, το γεγονός ότι συχνά δημιουργούνται προβλήματα στη μέση και στα πόδια δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον ελληνικό χώρο, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης είναι μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον ορθοπαιδικό γιατρό με ενδείξεις οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας και τελικά η πιο συχνή διάγνωση είναι: δισκοκήλη.
Παρ’ όλο όμως που πρόκειται για μια κοινή πάθηση, γύρω από τη δισκοκήλη συντηρούνται πολλοί μύθοι. Ας τους δούμε:
Είναι πρακτικά αδύνατο ο μεσοσπονδύλιος δίσκος να φύγει από τη θέση του. Όμως, μπορεί να παρουσιάσει φθορά και ένα κομμάτι του (συνήθως ο πυρήνας του δίσκου) ενδέχεται να προβάλει προς τα πίσω ή και να αποσπαστεί (συχνά αναφέρεται ως «σπασμένος δίσκος»).
Παρ’ όλο που η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση (οσφυαλγία) ή στο πόδι (ισχιαλγία), δεν είναι καθόλου σπάνιο να υπάρχει δισκοκήλη χωρίς καθόλου συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι 5 στα 10 άτομα έχουν κάποιου είδους δισκοπάθεια στην οσφυϊκή μοίρα χωρίς να πονάνε.
Η δισκοκήλη δεν είναι η συχνότερη αιτία του πόνου στη μέση. Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση είναι «μη ειδικής αιτιολογίας οσφυαλγία», δηλαδή, με απλά λόγια, ο πόνος δεν οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή σε μια συγκεκριμένη βλάβη.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ