Το ευαίσθητο ζήτημα της υποβολής ζευγαριών σε εξωσωματική γονιμοποίηση εν μέσω πανδημίας και τον εμβολιασμό του θίγει ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH , μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Ελλείψει δεδομένων καλλιεργείται το αίσθημα ανασφάλειας, τόσο στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί ή βρίσκονται σε εγκυμοσύνη όσο και στα ζευγάρια που προγραμματίζουν προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης στο επόμενο διάστημα.
Εμβολιασμός πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση;
«Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση της ESHRE, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ESHRE, κατά τη διάρκεια μελετών σε ζώα δεν παρουσιάστηκαν βλαβερές συνέπειες στην κύηση για τα ζώα που εμβολιάστηκαν» εξηγεί ο κ. Ζερβομανωλάκης.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, δεν υπάρχουν δεδομένα για τους ανθρώπους, οπότε και οι επιστημονικές εταιρείες δεν μπορούν να εκδώσουν οδηγίες για τον εμβολιασμό πριν την έναρξη της θεραπείας.
Όμως στις επαγγελματίες υγείας συνιστάται ο εμβολιασμός πριν τη σύλληψη, είτε φυσιολογικά είτε στα πλαίσια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Αναβολή της προσπάθειας σύλληψης;
«Η συλλογή ωαρίων και σπέρματος καθώς και η εμβρυομεταφορά μπορούν να αναβληθούν από μερικές μέρες μέχρι και δύο μήνες από την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού» σημειώνει ο ειδικός. Ο λόγος δεν είναι η πιθανή επίδραση του εμβολίου στο γενετικό υλικό, αλλά για να εξασφαλιστεί η απόκτηση ανοσίας. «Προφανώς, η προσπάθεια αναβάλλεται και στην σπάνια περίπτωση αντίδρασης μετά τον εμβολιασμό» τονίζει ο κ. Ζερβομανωλάκης.
Επιτρέπεται ο εμβολιασμός στην κύηση;
«Στην ιατρική υπάρχει μεγάλη εμπειρία ασφαλούς εμβολιασμού στην κύηση, π.χ. κατά της γρυπής ή της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη. Στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα» υπενθυμίζει ο γιατρός.
Η επίσημη σύσταση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους διεθνείς φορείς, και το αμερικανικό CDC, «είναι να μην γίνεται εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της κύησης. Εάν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και επιβεβαιωθεί εγκυμοσύνη, δε συνιστάται διακοπή. Αν έχει γίνει μόνο η πρώτη δόση, η δεύτερη δόση γίνεται μετά το τέλος της κύησης» διευκρινίζει ο κ. Ζερβομανωλάκης.
Από την τελευταία εκδοχή εξαιρούνται «γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό, όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας, ή γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα» αποσαφηνίζει ο ειδικός.
Και αυτό γιατί οι κυοφορούσες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, οπότε «ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τον θεωρητικό κίνδυνο. Επιπλέον, επειδή τα εμβόλια περιέχουν mRNA και όχι πρωτεΐνη ή ιό, ο θηλασμός μπορεί να γίνει κανονικά» υποστηρίζει ο κ. Ζερβολμανωλάκης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ