Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των πατεντών στα εμβόλια κατά της covid-19, ενώ η πανδημία μαίνεται στην Ινδία και τη Νότια Αμερική. Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο για να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των φτωχότερων χωρών.
Η Katherine Tai, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (W.T.O.), ανακοίνωσε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης σε δήλωση την Τετάρτη το απόγευμα: «Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εξαιρετικές συνθήκες της πανδημίας Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», είπε. «Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά στην προσπάθεια τερματισμού αυτής της πανδημίας, υποστηρίζει την άρση σε αυτές τις προστασίες για τα εμβόλια Covid-19».
Ωστόσο, η κα Tai πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις στο W.T.O. για το θέμα, προσθέτοντας, “Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο δεδομένης της φύσης του θεσμικού οργάνου βάσει της συναίνεσης και της πολυπλοκότητας των σχετικών θεμάτων”. Πάντως, ακτιβιστικές οργανώσεις πιέζουν για άμεση άρση αλλά επισημαίνουν ότι δεν αρκεί μόνο αυτή και πως πρέπει να συνοδευτεί από μεταφορά τεχνογνωσίας.
Νωρίτερα την Τετάρτη, μέλη του W.T.O. πραγματοποίησαν άλλο ένα γύρο συζητήσεων σχετικά με την άρση προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Περαιτέρω συζητήσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Ινδία και η Νότια Αφρική, οι οποίες πρότειναν την κατάργηση, προετοιμάζουν ένα αναθεωρημένο σχέδιο για να εξετάσουν τα έθνη.
Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του W.T.O., προέτρεψε τα μέλη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το κείμενο του σχεδίου. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι μόλις μπορέσουμε να καθίσουμε με ένα πραγματικό κείμενο μπροστά μας, θα βρούμε μια ρεαλιστική πορεία προς τα εμπρός», είπε σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του οργανισμού.
Να σημειώσουμε ότι πρόταση για άρση των πατεντών είχε καταθέσει νωρίς στην πανδημία ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία και στη συνέχεια υποστηρίχθηκε δημοσίως και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στην πορεία όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα, γεγονός για το οποίο δέχθηκε κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ