Νέα μελέτη δείχνει ότι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας και το βιολογικό ρολόι συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τροφές με πολλές θερμίδες – που δίνουν ευχαρίστηση – διαταράσσουν το κανονικό πρόγραμμα της διατροφή μας, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology και εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Δρ. Ali Güler, καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Η δίαιτα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια, με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εύκολα και φθηνά διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή της νύχτας», σημειώνει ο αμερικανικός καθηγητής
Ο Güler και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, που παράγει τη χημική ουσία ντοπαμίνη και το ξεχωριστό βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου, που ρυθμίζει καθημερινούς φυσιολογικούς ρυθμούς συνδέονται μεταξύ τους και ότι τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας – που φέρνουν ευχαρίστηση – διαταράσσουν τα κανονικά ωράρια σίτισης, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση.
«Οι θερμίδες ενός πλήρους γεύματος μπορούν πλέον να συσκευάζονται σε τρόφιμα μικρού όγκου, όπως ένα μπισκότο ή ένα αναψυκτικό. Είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να καταναλώνουν υπερβολικά πολλές θερμίδες και να κερδίζουν υπερβολικό βάρος, κάτι που συχνά οδηγεί σε παχυσαρκία και διάφορα προβλήματα υγείας εφ’ όρου ζωής. Οι μισές από τις ασθένειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους επιδεινώνονται από την παχυσαρκία και αυτό οδηγεί στην ανάγκη για περισσότερη ιατρική περίθαλψη και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα και την κοινωνία», τόνισε ο Güler.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ανθρώπινο σώμα, μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, έχει προγραμματιστεί για να καταναλώνει όσο το δυνατόν περισσότερη τροφή όσο είναι διαθέσιμη. Αυτό προέρχεται από μια μακρόχρονη πορεία, όταν οι άνθρωποι κυνηγούσαν ή συγκεντρώνονταν τρόφιμα και είχαν σύντομες περιόδους άφθονης τροφής. Οι άνθρωποι ήταν επίσης δυνητικά θήραμα για μεγάλα ζώα και κατά συνέπεια αναζητούσαν ενεργά φαγητά κατά τη διάρκεια της ημέρας και προστατεύονταν και ξεκουράζονταν τη νύχτα.
«Εξελιχθήκαμε μέσα από πιέσεις, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Είναι αναμενόμενο το σώμα μας να επιδιώκει να καταναλώνει όσο μπορεί περισσότερο για να αποθηκεύσει λίπος, επειδή ο οργανισμός μας δεν γνωρίζει πότε θα είναι διαθέσιμο το επόμενο γεύμα. Μόνο που σήμερα, το επόμενο γεύμα απέχει τόσο όσο η κουζίνα μας ή είναι διαθέσιμο άμεσα στο γραφείο μας με ένα τηλεφώνημα», υπογράμμισε ο Αμερικανός ερευνητής.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ