Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι εμβολιασμοί και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές θα βρεθούν στο επίκεντρο του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.
Ιδιαίτερα αυξημένη παραμένει συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία, λοιμώξεις που οδηγούν σε βαρύτατες νοσήσεις και θανάτους. Το παραπάνω τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ) με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.
«Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να κατέχουμε την πρώτη ή δεύτερη θέση, σε συχνότητα, προβληματικών νοσοκομειακών λοιμώξεων με δραματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία», σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι.
Στο επίπεδο της αντιμετώπισης των λοιμώξεων, ελπίδες γεννά η κυκλοφορία νεότερων αντιβιοτικών. «Λόγω της αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα διαθέσιμα αντιβιοτικά υπάρχει ανάγκη για νέα και ασφαλή φάρμακα, τα οποία μπορεί πραγματικά να σώσουν ασθενείς», αναφέρει η ΕΕΛ.
Συγκεκριμένα, αρκετά νέα αντιβιοτικά διαφορετικών ομάδων, όπως νεογλυκοσίδες, συνδυασμοί β-λακταμικών με αναστολείς, άλλα β λακταμικά, τετρακυκλίνες, έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ενώ η θεραπευτική φαρέτρα αναμένεται σύντομα να ενισχυθεί και περαιτέρω.
Όπως εξηγούν, όμως, οι λοιμωξιολόγοι, απαραίτητη είναι η εκπαίδευση των ιατρών στη σωστή χρήση των νέων αυτών φαρμάκων. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν με σύνεση εκεί όπου είναι πραγματικά απαραίτητα, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν και αυτά τη δραστικότητά τους λόγω περαιτέρω αύξησης της μικροβιακής αντοχής», προσθέτουν οι επιστήμονες.
Ανησυχητικό, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, το μικρότερο από το επιθυμητό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων στην υγεία. Παράλληλα, κρίσιμη είναι η ενίσχυση όλων των δομών της δημόσιας υγείας έναντι της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Πρόκειται για όχι συχνό, αλλά πολύ δύσκολο στην αντιμετώπιση νόσημα με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον σοβαρά προβλήματα στη χώρα.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν εκτενώς όλα τα παραπάνω θέματα, όπως και όλες οι εξελίξεις στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 103 εργασίες, που προέρχονται από διάφορες νοσηλευτικές μονάδες της χώρας και στοχεύουν στην παρουσίαση της ελληνικής εμπειρίας στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των λοιμώξεων.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, 21 χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, θα γίνει και η βράβευση της Πρώτης Προέδρου της Εταιρείας καθηγήτριας Ελένης Γιαμαρέλλου για τη συνολική προσφορά της στη Λοιμωξιολογία στη χώρα μας. Το συνέδριο θα διεξαχθεί 1-3 Μαρτίου, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ