Νέα μεγάλη μελέτη φέρνει στο φως για μία ακόμη φορά αρνητικά δεδομένα για τη χρησιμότητα του τεστ PSA, που αφορά τον καρκίνο του προστάτη. Η μελέτη έδειξε ότι ο πληθυσμιακός έλεγχος με το τεστ δεν έχει καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη μετά από 10 χρόνια ιατρική παρακολούθηση.
Ο πληθυσμιακός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη με το τεστ PSA παραμένει αμφισβητήσιμος, διότι τα όποια οφέλη αντισταθμίζονται από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπερδιάγνωση και την συνεπακόλουθη υπερθεραπεία.
Υπερδιάγνωση έχουμε όταν σε υγιείς ανθρώπους, ή σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα, μπαίνει από τους γιατρούς η διάγνωση κάποιας νόσου ή κατάστασης, που όμως δεν πρόκειται να τους βλάψει, δηλαδή, δεν θα προκαλέσει συμπτώματα ή πρόωρο θάνατο.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του τεστ PSA έχει οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία εκατ. ανδρών για καρκίνο του προστάτη. Δηλαδή, τους έγινε διάγνωση καρκίνου του προστάτη και υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ενώ πρακτικά δεν υπήρχε λόγος ιατρικής παρέμβασης, καθώς ο καρκίνος δεν απειλούσε τη ζωή τους, ούτε θα μείωνε την ποιότητα ζωής τους.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Richard M. Martin, από την ιατρική σχολή του Bristol και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA (https://goo.gl/tPzaZ5). Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη μελέτη, στην οποία περίπου 190.000 άνδρες ηλικίας 50-69 ετών υποβλήθηκαν σε εξέταση PSA, έναντι περίπου 220.000 ανδρών, που δεν έκαναν το συγκεκριμένο τεστ.
Το ποσοστό των ανδρών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη ήταν αναμενόμενα υψηλότερο στην πρώτη ομάδα (4,3%) από ό, τι στη δεύτερη (3,6%). Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη (0,30 ανά 1.000 άτομα-έτη για την πρώτη ομάδα έναντι 0,31 για τη δεύτερη) μετά από παρακολούθηση 10 ετών.
Οι ερευνητές σημειώνουν ως συμπέρασμα ότι: «Παρόλο που βρίσκεται σε εξέλιξη η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν το τεστ PSA για τον πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ