Το τελικό «ναι» στις αλλαγές που προωθεί η Αριστοτέλους στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων φέρονται να είπαν οι Θεσμοί και έτσι η σχετική Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.
Η ΥΑ θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της διαδικασίας τιμολόγησης, με τον ΕΟΦ να εκδίδει την πρόταση της για το νέο Δελτίο Τιμών, με τις αλλαγές που θα εισάγονται. Οι εν λόγω αλλαγές φέρεται πως θα αφορούν, τελικά, τόσο τα γενόσημα όσο και τα off patent φάρμακα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις από την εφαρμογή των λεγόμενων “κοφτών”, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν (εδώ). Μεταξύ, αυτών, ο καταποντισμός των τιμών φάρμακων, κυρίως ελληνικών παραγόμενων γενοσήμων, αλλά και της πιθανής απόσυρσης σκευασμάτων από την αγορά και υποκατάστασης τους με ακριβότερες θεραπείες. Με αυτή την κίνηση οι Θεσμοί φαίνεται να ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες που είχε εκφράσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για τις συνέπειες των αλλαγών στην τιμολόγηση.
Όπως είχε γράψει και το Virus, με την νέα ΥΑ θα εισαχθεί ένας «κόφτης στον κόφτη», δηλαδή ένα όριο στη μείωση της τιμής που μπορεί να επιβληθεί σε ένα φάρμακο και συγκεκριμένα σε γενόσημα (εδώ).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ποσοστό αυτό, το ανώτατο όριο προστασίας τιμών, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Υπουργός Υγείας, προσδιορίζεται στο 15%.
Το μεγάλο ερώτημα ήταν τι θα γίνει με τις τιμές των off patent φαρμάκων. Η Αριστοτέλους πίεζε , σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Virus άνθρωποι κοντά στη διαπραγμάτευση, να εφαρμοστεί κάποιου είδους προστασία και από την ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών των σκευασμάτων αυτών. Άλλωστε, υπάρχει και ο προφανής κίνδυνος η τιμή ενός φαρμάκου αναφοράς, εκτός προστασίας, να πέσει χαμηλότερα από την τιμή των γενοσήμων. Η λύση που βρέθηκε ήταν απλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ΥΑ θα απαγορεύεται η τιμή ενός off patent να πέφτει χαμηλότερα από την τιμή του γενοσήμου του.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται με τη νέα ανατιμολόγηση, εκτός από ενδεχόμενες διορθώσεις λαθών στις τιμές προς τα πάνω, να δούμε και κάποιες κατά περίπτωση αυξήσεις, για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος, τροποποιώντας και το συγκεκριμένο πεδίο, που το απαγόρευε στην προηγούμενη ΥΑ.
Βέβαια, μένει να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην επόμενη ανατιμολόγηση, για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ