Αλλαγές στις απαιτούμενες διαδικασίες για την κάλυψη των δαπανών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανακοίνωσε με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.
Απαραίτητη προϋπόθεση καταρχήν είναι τα πλήρη σπερμοδιαγράμματα που προσκομίζονται στις aρμόδιες Επιτροπές να έχουν πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά eργαστήρια βιολογικών υλικών ή σε Κρατικά Νοσοκομεία.
“Τα παθολογικά σπερμοδιαγράμματα θα εξετάζονται από τις αρμόδιες Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, aνεξάρτητα από τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, εφ’ όσον συνοδεύονται από γνωμάτευση ουρολόγου και επίσης σε περίπτωση υποφυσιακού υπογοναδισμού από γνωμάτευση ενδοκρινολόγου” επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης.
Σε ό,τι αφορά τον ορμονολογικό έλεγχο, επίσης, αυτός δύναται να είναι υπογεγραμμένος και από γιατρό ενδοκρινολόγο υπεύθυνο ορμονολογικού εργαστηρίου Κρατικού Νοσοκομείου. “Στην περίπτωση αυτή, στο έντυπο των αποτελεσμάτων του ορμονολογικού ελέγχου θα πρέπει να αναφέρεται ότι: «Το ενδοκρινολογικό/ορμονολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου λειτουργεί με την ευθύνη του Διευθυντή του Ενδοκρινολογικού Τμήματος (Εγκ. Υπ. Υγείας Α1σ-8730-99)»” προσθέτει.
Σχετικά διευκρινίζεται πως:
Πότε απαιτείται βιοψία
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση ομόλογης εξωσωματικής λόγω αζωοσπερμίας – εκτός των δυο σπερμοδιαγραμμάτων – είναι επιπλέον απαραίτητη η προσκόμιση προηγηθείσας βιοψίας όρχεων για την ανίχνευση του βαθμού διαφοροποίησης των σπερματοζωαρίων.
“Σε περίπτωση αρνητικής βιοψίας θα προσκομίζεται και συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης του ζεύγους (τελευταίου εξαμήνου), στην οποία θα προβλέπεται εάν θα προβούν σε ετερόλογη εξωσωματική” συμπληρώνει.
Δικαιολογητικά για την αναγνώριση των τέκνων
Σε περίπτωση ετερόλογης εξωσωματικής (δότη σπέρματος), απαιτείται πιστοποιητικό από την τράπεζα σπέρματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων πριν την κατάψυξη του σπέρματος. Ταυτόχρονα, απαιτείται να προσκομιστεί συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης και αναγνώρισης των τέκνων που θα προκύψουν.
Σε περίπτωση αποτυχημένων σπερματεγχύσεων να προσκομίζονται δοκιμασία(-ες) ενεργοποίησης σπέρματος συνοδευόμενη(-ες) με γνωμάτευση εκτελούντος ιατρού.
Σε περίπτωση προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης θα απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης του ζεύγους καθώς και ειδική άδεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του Ν. 3305/2005.
Σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από έγκριση της κατά τα άνω Επιτροπής, όπου χρησιμοποιηθούν ανασυνδυασμένες γοναδοτροπίνες, μπορεί να χορηγείται κατά τη διάρκεια της προσπάθειας και ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) έως 2.000 IU. Για το λόγο αυτό οι ασφαλισμένες με τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, συνοδευόμενη από εξετάσεις FSH-LH που να τεκμηριώνουν την πτωχή ανταπόκριση, θα προσέρχονται στην Επιτροπή έχοντας την απόφαση που έχουν ήδη λάβει από αυτήν η οποία, εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο, θα επικαιροποιείται αντίστοιχα.
“Οι ενδιαφερόμενες δεν θα πρέπει μέχρι εκείνη τη στιγμή, εντός της συγκεκριμένης προσπάθειας, να έχουν λάβει οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει ωχρινοτρόπο ορμόνη” διευκρινίζεται.
Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει, τέλος, ότι στη δεύτερη προσπάθεια κάθε εγκριτικής απόφασης οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να συνυπολογίζουν τις ποσότητες φαρμάκων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη προσπάθεια της ίδιας εγκριτικής απόφασης (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ’ αριθμ. ΔΒ4Α/Φ36/50/οικ. 19840/25-05-2016 έγγραφό μας) και να συνταγογραφούν την υπόλοιπη ποσότητα μέχρι εκείνη που έχει εγκρίνει η αρμόδια Επιτροπή.
“Η Επιτροπή εγκρίνει αριθμό μονάδων και, ως εκ τούτου, η ευθύνη για την επιλογή του σκευάσματος ανήκει στον θεράποντα ιατρό. Αλλαγή σκευάσματος στη δεύτερη προσπάθεια δεν συνεπάγεται αλλαγή στον αριθμό των μονάδων που χορηγούνται από τον Οργανισμό βάσει των αποφάσεων των αρμόδιων Επιτροπών. Η θεραπευτική ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αποτελεί ευθύνη των θεραπόντων ιατρών” επισημαίνει ο κ. Μπερσίμης.
Τα σχετικά έντυπα παραπομπής έχουν επικαιροποιηθεί αντίστοιχα και έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Οργανισμού και στο πεδίο «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή/Ειδικά Έντυπα Παραπομπής».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ