Μελέτες καταδεικνύουν ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ ) και του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ).
Χρήσιμα στοιχεία αντλήθηκαν από ασθενείς με COVID19 που είχαν αναπνευστική λοίμωξη, καθώς σε αυτούς παρατηρήθηκαν ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές τύπου της παράτασης του QT. Αναλυτικά, από την μελέτη του Arthritis Research Canada και του Πανεπιστημίου Simon Fraser, σε πληθυσμό 11.518 ασθενών με νεοδιαγνωσθείσα Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή νεοδιαγνωσθέντα Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), παρουσίασαν αρρυθμίες οι 1610 ασθενείς έλαβαν υδροξυχλωροκίνη έναντι 1646 ασθενείς που δεν λάμβαναν την συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία. Τα στοιχεία τους αξιολογήθηκαν για εμφάνιση περισταστιακής αρρυθμίας για χρονικό διάστημα 8 ετών. Συνεπώς, προκύοπτει επίπτωση κατά ένα μέσο όρο 17,5 και 18.1 αντίστοιχα ανά 1000 άτομα-χρόνια. Οι ερεευνητές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οποιουδήποτε τύπου αρρυθμίας μεταξύ των νέων χρηστών της υδροξυχλωροκίνης.
Σημαντικά κρίνονται τα νεότερα στοιχεία, καθώς προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ υδροξυχλωροκίνης και κινδύνου αρρυθμίας είχαν αντιφατικά, βασιζόμενα σε δεδομένα χαμηλής αποδεικτικής αξίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ως αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα συμμετείχε στην ετήσια Γενική συνέλευση με δικαίωμα ψήφου, με stand στο EULAR Village ως εκπρόσωπος του EULAR Pare για την Ελλάδα, και με παρουσίαση με θέμα «Η ανάγκη των ασθενών με Ρευματικά και Μυοσκελετικά νοσήματα για αυτοδιαχείριση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών: η περίπτωση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.». Την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. φέτος εκπροσώπησαν η Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας, και η Νάντια Μάλλιου, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ