Ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις για τους ασθενείς, που υποφέρουν από χρόνια ημικρανία. Η εταιρεία Allergan ανακοίνωσε νέα δεδομένα για το Botox, ενώ και σε καλό δρόμο βρίσκονται οι δοκιμές ενός νέου φαρμάκου από τη Novartis.
Στη Χρόνια Ημικρανία ο πόνος εμφανίζεται περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα και, αν και δεν είναι απαραίτητα όλες οι κρίσεις μεγάλης έντασης, οδηγεί σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η χρόνια ημικρανία συνήθως εμφανίζεται μετά από αρκετά χρόνια, στα οποία η ημικρανία αυξάνει προοδευτικά τη συχνότητα της.
Όσον αφορά το Botox, μεγάλη συγκριτική μελέτη με την ουσία τοπιραμάτη έδειξε ότι το Botox υπερτερεί σημαντικά στην ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50,7% των ασθενών που έλαβαν τοπιραμάτη διέκοψαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών, σε σύγκριση μόλις 3,6% εκείνων που έλαβαν Botox.
Από την άλλη, το 40% των ασθενών που έλαβαν Botox δήλωσαν πως είχαν μείωση της ημικρανίας τουλάχιστον κατά 50%, σε σύγκριση με μόλις 12% αυτών που έλαβαν τοπιραμάτη.
Η τοπιραμάτη είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, που όμως ενδείκνυται για την προφύλαξη της ημικρανίας σε ενήλικες, μόνο σε περιστατικά που παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα σοβαρών και μακράς διάρκειας κρίσεων και δεν ανταποκρίνονται σε άλλα θεραπευτικά σχήματα. Η χρησιμότητά της στη συμπτωματική θεραπεία της οξείας κρίσης ημικρανίας δεν έχει μελετηθεί.
Στο μεταξύ, η Novartis έδωσε στη δημοσιότητα νέες αναλύσεις για την ουσία AMG 334 (erenumab). Οι δοκιμές έδειξαν ότι η νέα ουσία κατάφερε και μείωσε σε μηνιαία βάση τον αριθμό των ημερών με ημικρανία σε ασθενείς, στους οποίους απέτυχαν όλες οι άλλες θεραπείες.
Το erenumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προλαμβάνει την ημικρανία, στοχεύοντας στον υποδοχέα που σχετίζεται με το γονίδιο του πεπτιδίου της καλσιτονίνης (CGRP), που θεωρείται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόκληση του πόνου της ημικρανίας.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η φαρμακευτική ουσία galcanezumab, που έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly. Βασική καινοτομία των νέων θεραπειών είναι ότι χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών.
Η Lilly δείχνει να δίνει μεγάλο βάρος στην ημικρανία, καθώς εξαγόρασε την επίσης αμερικανική εταιρεία CoLucid Pharmaceuticals, η οποία έχει αναπτύξει την ουσία lasmiditan, που ανήκει σε μία άλλη κατηγορία φαρμάκων (αγωνιστές σεροτονίνης) και χορηγείται από το στόμα.
Όσοι πάσχουν από ημικρανίες φαίνεται να διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα του CGRP, γεγονός που πιστεύεται ότι οδηγεί σε φλεγμονές και σε άλλες αλλαγές στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι. Οι νέες θεραπείες λοιπόν δρουν ως αντίσωμα που προσδένεται στους υποδοχείς του CGRP και μπλοκάρουν τη δράση του.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ