Οξεία πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει κυβερνητική ρύθμιση για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου.
Ως γνωστόν, σε πολλές υπηρεσίες έχουν προκύψει προβλήματα με την ανανέωση των συμβάσεων, την πληρωμή των εργαζομένων κ.λπ., εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται τόσο από διατάξεις του Συντάγματος όσο κι από τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.
Με επιχείρημα την επίλυση των θεμάτων αυτών, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε τροπολογία (επισυνάπτεται) σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Με αυτήν, καταργούνται οι δύο περιορισμοί του ΠΔ Παυλόπουλου: αυτός βάσει του οποίου για την ανανέωση μιας σύμβασης πρέπει να μεσολαβεί 3μηνο διάστημα κι εκείνος βάσει του οποίου προσμετράται μέχρι σήμερα ο χρόνος συμβάσεων έργου στις συμβάσεις ΙΔΟΧ (που δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 24 μήνες).
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ και Ποτάμι, ενώ “παρών” δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η τροπολογία παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής διότι κατατέθηκε σε νομοσχέδιο κύρωσης σύμβασης. Επιπλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απουσία της αρμόδιας υπουργού Όλγας Γεροβασίλη για την εισήγηση της ρύθμισης, ρόλο τον οποίο ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Όπως υποστήριξαν, ακόμα, η τροπολογία είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος.
Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκτίμησαν ότι πρόκειται για προεκλογική ρύθμιση η οποία αφενός δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης σε άνεργους και συμβασιούχους κι αφετέρου συντηρεί την εργασιακή “ομηρία”.
Η κυβέρνηση αντέτεινε, πάντως, πως η τροπολογία διευκολύνει τη διαδικασία εκδίωξης των εργολαβικών συνεργείων από τα νοσοκομεία και την αντικατάστασή τους με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ σε διάφορα νοσοκομεία.
“Πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του 24μηνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί” ανέφερε σχετικά ο Π. Πολάκης, σημειώνοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων που είχαν κάνει, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να είναι υποψήφιοι. “Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα” τόνισε ο εισηγητής της κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως αυτό κάνει το άρθρο 1, ενώ το άρθρο 2 ξεχωρίζει τις συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εργασίας με βάση και τη νομολογία του ΣτΕ. “Τις χαρακτηρίζουμε πλέον συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να μπορούμε ουσιαστικά να μην έχουμε τον περιορισμό του 24μηνου, να πάμε μέχρι το τέλος του 2018 και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους την προσδοκία μονιμοποίησης. Αυτή είναι όλη η ιστορία, δηλαδή η προσδοκία μονιμοποίησης κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης του νόμου” επισήμανε ο αναπλ. υπουργός Υγείας.
“Η τροπολογία, τροποποιεί νόμο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γι’ αυτό είναι επισπεύδουσα η κ. Γεροβασίλη” κατέληξε, Απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
10624986
Πηγή: amna.gr, ygeionomikoi.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ