Δεδομένα που αναδεικνύουν το θεραπευτικό ρόλο της φινγκολιμόδης ανακοινώθηκαν στην 66η Ετήσια Συνεδρίαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN). Όπως επισημάνθηκε η θεραπεία επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης του όγκου του εγκεφάλου σε σημαντικό αριθμό ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Μάλιστα ο ρυθμός μείωσης του όγκου του εγκεφάλου τους ήταν συγκρίσιμους με υγιή άτομα χωρίς ΣΚΠ.
Όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν μείωση του όγκου του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν (ονομάζεται επίσης συρρίκνωση του εγκεφάλου ή εγκεφαλική ατροφία), αλλά στα άτομα με ΣΚΠ γίνεται έως και τρεις με πέντε φορές ταχύτερα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτή η επιτάχυνση ξεκινάει πρώιμα σε ανθρώπους με υποτροπιάζουσα ΣΚΠ, ακόμα και πριν να γίνουν εμφανή τα συμπτώματα, ενώ η βλάβη από τις κακώσεις και τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου, οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ και συνδέεται στενά με τη μακροπρόθεσμη αναπηρία.
Παράλληλα, η φινγκολιμόδη, της οποίας πρόσφατα διευρύνθηκε η ένδειξη, επιτρέποντας τη λήψη της από τους ασθενείς ανεξαρτήτως της αρχικής τους θεραπείας, αναμένεται σύντομα να λάβει και επίσημα τον τίτλο της θεραπείας πρώτης γραμμής και στην ΕΕ, με τον FDA να έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση για τους ασθενείς με ΣΚΠ στις ΕΕ.
Η δεκαετής εμπειρία από την παρακολούθηση περισσότερων από 91.500 ασθενών παγκοσμίως, επιβεβαιώνει το προφίλ ασφάλειας της φινγκολιμόδης στην κλινική πράξη.
Η φινγκολιμόδη είναι η μόνη από του στόματος τροποποιητική της νόσου θεραπεία που επιδρά στις τέσσερις βασικές μετρήσεις της δραστηριότητας της ΣΚΠ (γνωστή και ως Πολλαπλή Σκλήρυνση): υποτροπές, βλάβες σύμφωνα με MRI, μείωση του όγκου του εγκεφάλου και επιδείνωση της αναπηρίας.
Η ΣΚΠ είναι η πιο συχνή νευρολογική διαταραχή σε νεαρούς ενήλικες. Πρόκειται για φλεγμονώδη και εκφυλιστική νόσο, που συναντάται κυρίως σε χώρες του Δυτικού Κόσμου. «Τα τελευταία χρόνια το θεραπευτικό φάσμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ) διευρύνθηκε με την εισαγωγή νέων θεραπευτικών επιλογών, αλλά κυρίως με την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της νόσου. Πλέον παρακολουθούμε την ενεργότητα της νόσου επί 4 κριτηρίων, ήτοι τις υποτροπές, τις εστίες στη μαγνητική, την αναπηρία και την εγκεφαλική ατροφία. Η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης πλέον με θεραπείες που δρουν αποτελεσματικά και στους τέσσερις δείκτες, όπως η φινγκολιμόδη, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των ιατρών», ανέφερε ο Νικόλαος Φάκας, Αρχίατρος – Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 401 ΓΝΣ..
«Η Novartis Hellas έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει, μέσα από ένα ολοένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο, αλλά και μέσα από την καλύτερη κατανόηση της ίδιας της νόσου και των μηχανισμών της, ότι τα άτομα με την πάθηση αυτή λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία για την διαχείριση της νόσου τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρία μας συνεχίζει ενεργά το ερευνητικό της πρόγραμμα με στόχο την ανακάλυψη ακόμα πιο καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών, όπως είναι η φινγκολιμόδη, η πρώτη φαρμακευτική ουσία σε μορφή χαπιού που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη μείωση της δραστηριότητας της νόσου και στους τέσσερις δείκτες (υποτροπές, εστίες στη μαγνητική, αναπηρία και εγκεφαλική ατροφία) σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή ΣΚΠ», ανέφερε ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Ιατρός- Ενδοκρινολόγος, Επικεφαλής Θεραπευτικής Περιοχής Νευροεπιστημών Novartis Hellas.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ