Αλαλούμ έχει προκαλέσει η νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ που αφορά την αλλαγή συνταγογράφησης ναρκωτικών. Ανάστατοι είναι οι φαρμακοποιοί καθώς ενώ το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος μήνα, η κατάργηση των ειδικών χειρόγραφων συνταγών ναρκωτικών, μονόγραμμων και δρίγραμμων έχει αρχίσει να ισχύει από τις 2 Μαΐου.
Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υείας προέκυψε ότι η καθυστέρηση της λειτουργίας της εφαρμογής οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να καταχωρηθούν στο σύστημα, σκευάσματα με ναρκωτικές ουσίες που ανήκουν στην αρνητική λίστα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ καταργείται ακόμη η υποχρέωση να φυλάσσεται η απλή ιατρική συνταγή επί διετία για τα εξής φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και στις παράπλευρες αναφερόμενες μορφές.
Η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: Ο γιατρός θα πρέπει να προσέξει όταν χορηγεί δεξτροπροποξυφαίνη, μεθυλοφαινιδάτη και πενταζοκίνη καθώς μπορεί με δική του ευθύνη να γράφει στην ειδική συνταγή ναρκωτικών ποσότητα για θεραπείες πέντε ημερών. Καταργείται η δυνατότητα «σε περίπτωση καρκινοπαθούς και μόνο ύστερα από σχετική άδεια της διεύθυνσης ή τμήματος υγιεινής των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων μπορεί ο ιατρός να χορηγεί ειδική συνταγή ναρκωτικών στην οποία να γράφει ποσότητα μεγαλύτερη τηε μέγιστης ημερήσιας δόσης και για έντε ημερών.» Η άδεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ισχύεει μέχρι ένα μήνα.
Η μέγιστη ημερήσια δόση για τις κατωτέρω ουσίες είναι (δείτε πίνακα)
Πίνακας 1
Για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας επιτρέπεται η συνταγογράφηση οπιοειδών, όπως κωδεΐνης , διυδροκωδεΐνης , τραμαδόλης, οξυκω-δόνης, μορφίνης , φαιντανύλης, ταπεναδόλης, από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας –ογκολογίας με μέγιστη δόση που προσδιορίζεται με βάση τη κλινική εικόνα του ασθενούς και την εμπειρία του γιατρού.
Σε κάθε συνταγή αναγράφεται ποσότητα για την κάλυψη μόνο των μηνιαίων αναγκών του ασθενή. Εάν κριθεί απολύτως αναγκαίο από τον γιατρό, μπορεί να εκδοθεί τρίμηnη συνταγή με μηνιαία εκτέλεση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι ανάγκες του ασθενούς σε αναλγησία μεταβάλλονται μέσα στο μήνα και δεν καλύπτονται από την αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί συνταγογραφείται ως συμπληρωματική θεραπεία επιπλέον ποσότητα οπιοειδών, με αιτιολογημένη διάγνωση που συμπληρώνεται στο πεδίο «σχόλια» της συνταγής.
Πίνακας 2
Για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας από ιατρό άλλης ειδικότητας πλην της ειδικότητα αναισθησιολογίας ή παθολογίας –ογκολογίας , επιτρέπεται η συνταγογράφηση των κατωτέρω ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση (Δείτε τον πίνακα 2)
Η συνταγογράφηση οπιοειδών της ακριβώς παραπάνω προαναφερόμενης κατηγορίας σε μεγαλύτερες δόσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με επανάληψη συνταγής που έχει εκδοθεί από γιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε συνταγή αναγράφεται ποσότητα για την κάλυψη μόνο τν μηνιαίων αναγκών ασθενών. Η επανάληψη της συνταγής με έκδοση μηνιαίων συνταγών γίνεται με μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι ανάγκες του ασθενούς σε αναλγησία μεταβάλλονται μέσα στο μήνα και δεν καλύπτονται από την αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί να συνταγογραφείται ως συμπληρωματική θεραπεία επιπλέον ποσότητα οποειδών , με αιτιολογημένη διαγνωση που συμπληρώνεται στο πεδίο «σχόλια» της συνταγής. Η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να χορηγηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία δεν μπορεί να ξεπερνά σε ημερήσια δόση το 25% της ημερήσιας δόσης που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογίας ή παθολογίας-ογκολογίας και σε συνολική ποσότητα σε αναγκαία για την κάλυψη επτά ημερών.
Για την αντιμετώπιση πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας από για τρόάλλης ειδικότητας από γιατρό άλλης ειδικότητας, εκτός αναισθησιολόγου ή ογκολόγου επιτρέπεται η συνταγογράφηση με μέγιστη ημερήσια δόση (Δείτε τον πίνακα 3)
Πίνακας 3
Πίνακας 4
Για την αντιμετώπιση νοσημάτων μη νεοπλασματικής αιτιολογίας από τον γιατρό άλλης ειδικότητας, πλην της ειδικότητας αναισθησιολογίας επιτρέπεται η συνταγογράφηση των ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση (δείτε στον πίνακα4 )
Πίνακας 5
Για την αντιμετώπιση νοσημάτων μη νεοπλασματικής αιτιολογίας από ιατρό ειδικότητας αναισθησιολογία επιτρέπεται η συνταγογράφηση των κατωτέρω ουσιών με μέγιστη ημερήσια δόση: (δείτε πίνακας 5)
Σημειώνεται ότι σε κάθε συνταγή των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων αναγράφεται η ποσότητα για την κάλυψη ,όνο των μηνιαίων αναγκών του ασθενούς.
Σε ότι αφορά την χορήγηση ισχυρών οπιοειδών με υποδόρια, ενδοφλέβια, υπαραχνοειδή ή επισκληρίδια οδό χορήγησης επιτρέπεται μόνο από αναισθησιολόγο.
Τέλος η συνταγογράφηση βουπρενορφίνης , μεθαδόνης και φαιντανύλης άμεσης απελευθέρωσης για υπογλώσσια, διαπαρειακή ή διαρρινική χορήγηση επιτρέπεται μόνο από γιατρό δημόσιας δομής και δη αναισθησιολόγο ή παθολόγο-ογκολόγο για τον πόνο νεοπλασματικής αιτιολογίας ή από γιατροί δημόσια ς δομής ειδικότητας ανασθησιολογίας για τον πόνο μη νεοπλασματικής αιτιολογίας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ