Από «δέκα κύματα» έχει περάσει η παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εφόσον ακόμη κι αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις μονίμων που έχει υποσχεθεί η Αριστοτέλους προχωράνε με ρυθμούς «χελώνας».
Όπως είχε αναδείξει το Virus σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η Τροπολογία (εδώ) με την οποία παρατείνεται η θητεία των επικουρικών γιατρών για έναν ακόμη χρόνο ήταν διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει μόνο εκείνους τους γιατρούς που η θητεία τους έληγε στις 30/9/16. Παρέμβαση για το θέμα είχαν πραγματοποιήσει τόσο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, όσο και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (εδώ). Παρά ταύτα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ενεργήσει κατάλληλα ώστε να εξαλειφθεί η ανισοτιμία που προκύπτει.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μια άλλη διατύπωση στην ίδια Τροπολογία έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ο λόγος για τις φράσεις «εάν η θέση δεν έχει προκηρυχθεί» και «υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ανάλογη πίστωση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή της οικείας Δ.Υ.Πε.», οι οποίες ουσιαστικά θέτουν περιορισμούς για την ανανέωση της θητείας των επικουρικών γιατρών ακόμη κι αν πληρούν την ανωτέρω προϋπόθεση. Κατά συνέπεια, οι Διοικήσεις σε κάποιες Υγειονομικές Περιφέρειες και σε κάποια Νοσοκομεία εμφανίζονται διστακτικές ή αρνητικές στο να παρατείνουν τη θητεία των επικουρικών γιατρών.
Ανάλογη στάση σε κάποιες περιπτώσεις υιοθετούν σε ό,τι αφορά την ανανέωση της θητείας και του επικουρικού λοιπού προσωπικού, για το οποίο όμως ο νόμος αναφέρει «παρατείνεται η θητεία» χωρίς να θέτει κάποιο περιορισμό, με αποτέλεσμα να επικρατεί αλαλούμ στα νοσοκομεία.
Βεβαίως είναι σαφές πως η μη παράταση της θητείας του υπηρετούντος επικουρικού λοιπού προσωπικού αποτελεί παράνομη ενέργεια. Από την άλλη, οι τεράστιες ελλείψεις υπαγορεύουν δίχως άλλο την ανάγκη τροποποίησης των νοσοκομειακών προϋπολογισμών, προκειμένου τα κονδύλια στους σχετικούς ΚΑΕ να είναι επαρκή.
Άλλωστε, η παράταση της θητείας των επικουρικών κατά ομολογία της ίδια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας εξασφαλίζει την “απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας, έως την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων με μόνιμο προσωπικό”.
Συνεπώς, δεν νοείται να ορθώνονται εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία που να μην μπορούν να υπερπηδηχτούν. Διαφορετικά, δεν μπορεί να είναι παρά προσχώματα και η «σημαία» των επικουρικών μια επικοινωνιακή «φούσκα».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ