Ο λόγος για το φουμαρικό διμεθυλεστέρα, μια από του στόματος θεραπεία 1ης γραμμής για την υποτροπιάζουσα και διαλείπουσα μορφή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, την πιο συχνή μορφή της νόσου, θεραπεία την οποία η ιατρική κοινότητα έχει υποδεχθεί με συγκρατημένο ενθουσιασμό.
Όπως ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ), ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, Ν. Γρηγοριάδης, πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει αντιοξειδωτική δράση, καθώς διαπιστώθηκε ότι το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (Π.Σ.), γνωστή και ως Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Σύμφωνα με τις μελέτες, η θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα, της BiogenIdec, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη Genesis Pharma, προσφέρει ισχυρή και μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.
Συγκεκριμένα, το νέο χάπι πρώτης γραμμής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις υποτροπές και τις εστίες του εγκεφάλου και καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας, παρουσιάζοντας παράλληλα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής.
Στην κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ DEFINE, το νέο χάπι πρώτης γραμμής χορηγήθηκε δύο φορές ημερησίως και μείωσε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που υποτροπίασαν κατά 49%, την ετήσια συχνότητα υποτροπών κατά 53%, και τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας, επιβεβαιωμένη στις 12 εβδομάδες, όπως μετρήθηκε με την κλίμακα αναπηρίας EDSS, κατά 38%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, μετά από 2 χρόνια.
Τα οφέλη από τη νέα θεραπεία είναι σημαντικά και σε ασθενείς με υψηλή δραστηριότητα υποτροπιάζουσας διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Στα δύο χρόνια, η χορήγηση φουμαρικού διμεθυλεστέρα δύο φορές την ημέρα μείωσε σημαντικά το ετήσιο ποσοστό υποτροπών κατά 60% και το ποσοστό των ασθενών που υποτροπίασαν κατά 63%.
Τη νέα θεραπεία την έχουν ήδη λάβει περισσότεροι από 100.000 ασθενείς , μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών αλλά και από την κυκλοφορία του σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη Genesis Pharma, το σκεύασμα αναμένεται να πάρει τιμή και να κυκλοφορήσει ευρέως στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2015, ενώ ήδη τη λαμβάνουν κάποιοι μεμονωμένοι ασθενείς στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, άδεια κυκλοφορίας για την πρώτη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη β-1a στην Πολλαπλή Σκλήρυνση έδωσαν Ε.Ε. και ΗΠΑ το καλοκαίρι. Πρόκειται για τη μόνη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη που εγκρίνεται για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση και έχει αποδείξει κλινικά πως συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση καίριων παραμέτρων της νόσου, όπως είναι οι υποτροπές, οι βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως απεικονίζονται στη μαγνητική τομογραφία και η εξέλιξη της αναπηρίας.
H πεγκυλίωση είναι μια διαδικασία που οδηγεί σε μείωση του ρυθμού απέκκρισης του μορίου από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια κυκλοφορίας και δράσης του στον οργανισμό. Η συγκεκριμένη θεραπεία εκτιμάται ότι θα λάβει τιμή στη χώρα μας μέσα στο 2015.
Θεραπεία εκρίζωσης της Π.Σ. δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως περίπου 10 θεραπείες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όπως ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες.
«Κανένας ασθενής δεν είναι ίδιος», υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Π. Παπαθανασόπουλος όσο και ο κ. Γρηγοριάδης, σημειώνοντας την ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία. «Ο χρόνος είναι εγκέφαλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «ο χρόνος είναι χρήμα», θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας στον κάθε ασθενή.
Για τον κ. Παπαθανασόπουλο «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είναι η λήψη της προφυλακτικής θεραπείας.
Βέβαια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει επιτευχθεί πρόοδος τόσο στην κατανόηση της παθογένειας της ΠΣ, όσο και στην εξέλιξη αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισής της.
Οι θεραπείες διαχωρίζονται σε 1ης και 2ης γραμμής, κυρίως βάσει του προφίλ ασφάλειας και αυτές είναι:
1. Ιντερφερόνη β-1b (SC)
2. Ιντερφερόνη β-1a (SC)
3. Ιντερφερόνη β-1a (IM)
4. Οξική γλατιραμέρη
5. Ναταλιζουμάμπη
6. Φιγκολιμόδη
7. Φουμαρικός διμεθυλεστέρας
8. Τεριφλουνoμίδη
9. Αλεμτουζουμάμπη
10. Μιτοξανδρόνη
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ