Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον αποκαλύπτει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχιατρικής διαταραχής.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry αναφέρει ότι οι ασθενείς με COVID-19 έχουν έως και 25% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια ψυχιατρική διαταραχή εντός τεσσάρων μηνών μετά την αρχική μόλυνση, συγκρτικά με ασθενείς που είχαν άλλους τύπους λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.
Η Lauren Chan, PhD, συγγραφέας που συμμετείχε στη μελέτη και φοιτήτρια στο τμήμα Διατροφής του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Επιστημών του OSU, δήλωσε: «Τα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενες έρευνες για ψυχιατρικές διαταραχές ασθενών μετά τη νόσο COVID, αν και η τρέχουσα μελέτη βρήκε μικρότερο αποτέλεσμα συγκριτικά με τις προηγούμενες μελέτες».
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία λόγω COVID-19
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το National COVID Cohort Collaborative (N3C), το οποίο της επέτρεψε να συγκρίνουν 46.610 ασθενείς με COVID-19 με ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με διαφορετικό τύπο λοίμωξης του αναπνευστικού. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν πώς οι ασθενειες αυτές επηρεάζουν την ψυχική υγεία.
Η ομάδα ανέλυσε το ποσοστό των διαγνώσεων ψυχιατρικών διαταραχών μεταξύ δύο περιόδων. Η πρώτη αφορούσε την περίοδο μεταξύ 21 και 120 ημερών μετά την αρχική διάγνωση του COVID-19 και η δεύτερη από 121 έως 365 ημέρες μετά τη διάγνωση. Η έρευνα περιορίστηκε σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη ψυχική ασθένεια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό εμφάνισης ψυχιατρικής διαταραχής των ασθενών με COVID-19 ήταν 3,8%, ενώ εκείνων με άλλες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού ήταν 3%, με τη διαφορά 0,8% να μεταφράζεται σε περίπου 25% αυξημένο σχετικό κίνδυνο.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν μεμονωμένα τη συχνότητα εμφάνισης άγχους και διαταραχών της διάθεσης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση του κινδύνου για αγχώδεις διαταραχές, ωστόσο δεν υπήρχαν ενδείξεις αλλαγής όσον αφορά τις διαταραχές της διάθεσης.
Aντιμετωπίζοντας τις ψυχιατρικές διαταραχές
Η μελέτη καταδεικνύει πως η ανάγκη για ασθενείς και υπηρεσίες υγείας να αντιμετωπίζουν προληπτικά ζητήματα ψυχικής υγείας μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 είναι επιτακτική, προκειμένου να προληφθει μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή.
Σύμφωνα με την Chan: «Όσοι είχαν COVID-19, και αισθάνοντα άγχος, ή παρατηρούν αλλαγές στον τρόπο που ζουν από ψυχιατρικής σκοπιάς, είναι αναγκαίο να αναζητήσουν βοήθεια. Από την άλλη, οι πάροχοι φροντίδας, πρέπει να είναι σε θέση να προλαμβάνουν αυτές τις καταστάσεις, να τις εξετάζουν και στη συνέχεια να παρακολουθούν τους ασθενείς.
«Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με τη νεα αυτή κατάσταση και χρειάζονται μια πρόσθετη υποστήριξη ή ώθηση για να αναζητήσουν βοήθεια. Δεν θέλω να πω ότι κάθε άτομο που ασθενεί με COVID-19 θα βρεθεί αντιμέτωπο με αυτό το πρόβλημα, αλλά αν νιώσετε ότι το βιώνετε εσείς ή κάποιος συγγενής σας, πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε φροντίδα».
Ο COVID-19 έχει οδηγήσει τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο στα άκρα. Μια αναδυόμενη πανδημία ψυχικής υγείας που προκαλείται από τον ιό θα επιβαρύνει περαιτέρω τις υπηρεσίες που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία ανάκαμψης.
Ο Ben Coleman, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Jackson Laboratory for Genomic Medicine, εργάζεται τώρα σε μια νέα έρευνα που διερευνά τη σχέση μεταξύ long covid και νεοεμφανιζόμενων ψυχικών ασθενειών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ