Μια νέα σημαντική μελέτη αποκάλυψε ότι η ενίσχυση του ρυθμού μετάλλαξης των καρκινικών κυττάρων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ισχυρό εμβόλιο, που να είναι σε θέση να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας.
Η διεθνής μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο The Institute of Cancer Research (ICR) του Λονδίνου, στη Mayo Clinic των ΗΠ.Α. και στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ανάγκασε τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο να εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα από ότι συνήθως χρησιμοποιώντας ένα μόριο που ονομάζεται APOBEC3B. Αυτό χρησιμοποιείται συχνά από τους όγκους για να προκαλέσουν ταχεία γενετική αλλαγή (μετάλλαξη) και αντοχή στα φάρμακα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εξαιρετικά μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για κάθε μεμονωμένο τύπο καρκίνου, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας. Μάλιστα, δοκίμασαν με επιτυχία τη μέθοδο σε ποντίκια, που έπασχαν από μια ποικιλία ανθεκτικών στη θεραπεία όγκων.
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ο ρόλος του APOBEC3B να προάγει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εμβολίου, που μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.
Οι ερευνητές λένε ότι το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω προκλινική έρευνα για να μεταφραστούν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα σε συστήματα ανθρώπινων κυττάρων, με στόχο να δοκιμαστεί η όλη διαδικασία σε κλινικό επίπεδα από το επόμενο έτος – αρχίζοντας με μια δοκιμή σε παιδιά με όγκους του εγκεφάλου.
«Έχουμε ενισχύσει τις γενετικές αλλαγές στον καρκίνο για να δημιουργήσουμε εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία προσαρμόζονται στον γενετικό κώδικα αυτών των όγκων και μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική αντίδραση εναντίον τους», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Alan Melcher, καθηγητής στο ICR.
«Συνδυάζοντας τα εμβόλια μας με χημειοθεραπεία, δείξαμε σε ποντίκια ότι είναι δυνατόν να θεραπεύσουμε όγκους σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Η νέα μας προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματική κατά των καρκίνων που δεν ανταποκρίνονται επί του παρόντος στη θεραπεία και είμαστε πρόθυμοι να την κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε κλινικές δοκιμές», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Το ICR – ένα φιλανθρωπικό και ερευνητικό ίδρυμα – δημιουργεί ένα νέο κέντρο ανακάλυψης φαρμάκων για τον καρκίνο με προϋπολογισμό 75 εκατ. λίρες για να μελετήσει μόρια, όπως το APOBEC3B.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ