Το “χάρτη” της ιατρικής τεχνολογίας στον τομέα της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, που πραγματοποίησε νέα έρευνα για το θέμα καταδεικνύοντας τα κενά που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.
Σχετικά παρουσιάζει στοιχεία για το συνολικό αριθμό των λειτουργούντων μηχανημάτων που διαθέτει η χώρα και το είδος της τεχνολογίας που αυτά διαθέτουν, τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν και τις συνεδρίες που έγιναν το έτος 2017.
Αν και όπως αναγνωρίζει, με τις δωρεές (κυρίως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) η τεχνολογία του Δημοσίου Τομέα (ΕΣΥ) προηγείται έναντι του Ιδιωτικού στην Ακτινοθεραπεία, ορισμένα μηχανήματα δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων προσωπικού (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΡΙΟ, ΠΑΓΝΗ, Αλεξανδρούπολη και ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ). Σε άλλα, όπως αναφέρει, γίνονται ακόμα εργασίες τοποθέτησης (ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ και ΠΑΓΝΗ).
Έτσι, η αναμονή αν και μειωμένη κυμαίνεται στους 2 με 3 μήνες. ‘‘Δυστυχώς χιλιάδες (13.000) κατ’ έτος δεν προλαβαίνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία” αναφέρει σχετικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Δείτε ολόκληρη την έρευνα: 634 ερευνα ακτινοθεραπειων
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ