Το συνολικό οικονομικό κόστος μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι διπλάσιο από το άμεσο ιατρικό κόστος, όταν περιλαμβάνεται ο χαμένος χρόνος εργασίας για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.
Αυτό έδειξε νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη περιλάμβανε 394 ασθενείς από 7 ευρωπαϊκές χώρες, από τους οποίους 196 με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (καρδιακή προσβολή 86%, 14% ασταθή πόνο στο στήθος) και 198 με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 53 έτη και όλοι τους επέστρεψαν στην εργασία τους 3 έως 12 μήνες μετά το συμβάν. Κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο γιατρό ( καρδιολόγο ή νευρολόγο) και ο χαμένος χρόνος αποτιμήθηκε σύμφωνα με το κόστος εργασίας κάθε χώρας το 2018.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα θύματα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου που επιστρέφουν στη δουλειά είναι 25% λιγότερο παραγωγικά το πρώτο έτος μετά το επεισόδιο. Ειδικότερα:
Η επικεφαλής των ερευνητών, Δρ. Kornelia Kotseva από το Imperial College του Λονδίνου δήλωσε: «Οι ασθενείς στη μελέτη μας επέστρεψαν στη δουλειά τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα επεισόδια ήταν σχετικά ήπια. Μερικοί έπρεπε ακόμα και να αλλάξουν σταδιοδρομία ή να δουλέψουν λιγότερο, και οι φροντιστές έχασαν περίπου το 5% του χρόνου εργασίας. Δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη μας εκείνοι με πιο σοβαρά επεισόδια, που εγκαταλείπουν τελείως τη δουλειά τουςκαι πιθανώς χρειάζονται ακόμα περισσότερη βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους».
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, στην Ευρώπη το άμεσο ιατρικό κόστος του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου είναι από 1.547 έως 18.642 ευρώ και του εγκεφαλικού επεισοδίου από 5.575 έως 31.274 ευρώ. «Η απώλεια παραγωγικότητας συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη από τους κλινικούς ιατρούς, τους πληρωτές ή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε η Kotseva. «Συνολικά, η πραγματική επιβάρυνση για την κοινωνία είναι περισσότερο από το διπλάσιο του άμεσου ιατρικού κόστους».
Στη μελέτη, το 27% των ασθενών που έπαθαν έμφραγμα και το 20% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν παχύσαρκοι, ενώ το 40% των καρδιακών ασθενών και το 27% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν τρέχοντες καπνιστές.
«Η πραγματική τραγωδία είναι ότι πολλά καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι δεν καπνίζουν, είναι σωματικά ενεργοί, τρώνε υγιεινά και ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη», τόνισε η Kotseva.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ