Οι λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια συνεχίζουν να αποτελούν συχνές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε παιδιατρικούς ή ενήλικες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, με ή χωρίς τη συγχορήγηση ανοσοτροποποιητικών θεραπειών. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των λοιμώξεων και των επιπλοκών τους μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων.
Προσφάτως, η κοινή Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε. & ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) διαμόρφωσε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες εμβολιασμού παιδιατρικών και ενήλικων ασθενών με ρευματικές παθήσεις, υπό ανοσοστροποποιητικές θεραπείες. Οι οδηγίες βασίσθηκαν στις πιο πρόσφατες Ελληνικές και Διεθνείς Οδηγίες ή Συστάσεις, καθώς και στα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Ακολουθεί η συνοπτική τους παρουσίαση:
Ενήλικες ασθενείς Α. Ιός της γρίπης Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για όλους τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις με μία δόση αντιγριπικού εμβολίου ετησίως πριν την έναρξη της επιδημικής περιόδου. Β. Πνευμονιόκοκκος Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου σε όλους τους ενήλικες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοτροποποιητικές θεραπείες τόσο με το 13δύναμο συζευγμένο (PCV13) όσο και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23). Γ. Έρπητας ζωστήρας (VZV) Συστήνεται ο εμβολιασμός με μία εφάπαξ δόση εμβολίου έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ασθενείς ≥ 50 ετών με ρευματικές παθήσεις – πριν τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικής αγωγής ή – κατά τη διάρκεια της ανοσοκατασταλτικής αγωγής εκτός από ασθενείς: Υπό αγωγή με: – Κορτικοστεροειδή (≥20 mg πρεδνιζόνης ημερησίως) – Βιολογικούς παράγοντες Με οποιαδήποτε κλινική ή εργαστηριακή ένδειξη διαταραχής της κυτταρικής ανοσίας Σε ασθενείς που πρόκειται να αρχίσουν αγωγή με βιολογικούς παράγοντες, το εμβόλιο συνιστάται να χορηγείται τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες πριν την έναρξη της αγωγής. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και σε ασθενείς με ιστορικό έρπητα ζωστήρα. Δ. Iος της ηπατίτιδας Β (HBV) Για ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί ή εκτεθεί στον HBV (anti-HBc -), συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β εαν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου.
Παιδιατρικοί ασθενείς Α. Ιός της γρίπης Συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης σε παιδιατρικούς ασθενείς >6 μηνών με ρευματικά νοσήματα, υπό ανοσοτροποποιητική αγωγή. Συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο να χορηγείται πριν την έναρξη της επιδημικής περιόδου (Οκτώβριος). Σε ασθενείς 6 μηνών έως 8 ετών χωρίς ιστορικό αντιγριπικού εμβολιασμού ή που εμβολιάστηκαν με μία δόση τα προηγούμενα έτη, χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου (Οκτώβριος, Φεβρουάριος) και εν συνεχεία μια δόση ανά έτος (Οκτώβριος). Β. Πνευμονιοκόκκος Συστήνεται ο εμβολιασμός με PCV13 έναντι του πνευμονιοκόκκου για όλους τους παιδιατρικούς ασθενείς, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Συστήνεται ο εμβολιασμός με PPSV23 μετά την ηλικία των 2 ετών για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τελευταία δόση PCV13. Συστήνεται μία επαναληπτική δόση PPSV23 τουλάχιστον 5 έτη μετά την πρώτη δόση. Γ. Μηνιγγιτιδόκοκκος/ Κοκκύτης-διφθερίτιδα-τέτανος/ Ιος της Ηπατίτιδας Β (HBV)/ Ιος των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) Συστήνεται ο εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ανεξάρτητα από τη λήψη ανοσοτροποποιητικής αγωγής Δ. Ιος ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR)/ Ιος της ανεμευλογιάς (VZV) Συστήνεται ο εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εκτός από παιδιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν: – υψηλές δόσεις συνθετικών DMARDs (ΜΤΧ ≥15 mg/m2/ημ, κυκλοσπορίνη >2.5 mg/kg/ημ, σουλφασαλαζίνη >40 mg/kg/ημ or 2 g/ημ, ΑΖΑ >3 mg/kg/ημ, κυκλοφωσφαμίδη από του στόματος >2.0 mg/kg/ημ, λεφλουνομίδη >0.5 mg/kg/ημ, ή 6-μερκαπτοπουρίνη >1.5 mg/kg/ημ. – υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (≥2 mg/kg ή ≥20 mg/ημ για ≥2 εβδομάδες). – βιολογικούς παράγοντες Ε. Φυματίωση (BCG) Δεν συστήνεται η ανοσοποίηση με Bάκιλο Calmette-Guerain (BCG) σε ασθενείς υπό ανοσοτροποποιητική αγωγή
Εμβολιασμός ταξιδιωτών Σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου για συγκεκριμένες λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, ισχύουν οι γενικές συστάσεις εμβολιασμού ταξιδιωτών, με την εξαίρεση των ζώντων εξασθενημένων εμβολίων έναντι: – κίτρινου πυρετού – χολέρας – Ιαπωνικής Εγκεφαλίτιδας – τυφοειδούς πυρετού και – πολυομυελίτιδας Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται η χορήγηση του εμβολίου έναντι του κίτρινου πυρετού απαιτείται η διακοπή της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας πριν τη χορήγηση του εμβολίου και η επανέναρξη της μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
Πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο για να διαβάσετε αναλυτικά τι προβλέπουν οι νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες εμβολιασμών.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ