Πρόσθετα θετικά αποτελέσματα από τη μελέτη SCULPTURE για τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD), στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα 2/3 των ασθενών που ακολούθησαν αγωγή με τη σεκουκινουμάμπη ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε επίδραση στην ποιότητα ζωής τους σε διάστημα 5 ετών, βάσει του Δείκτη DLQI (72,7% το Έτος 1 και 65,5% το Έτος 5). Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν, επίσης, ότι η επίτευξη απόλυτου PASI ≤1/≤2/≤3 του 1ου Έτους (58,6%, 67,9% και 74,1%, αντίστοιχα) διατηρήθηκε έως το 5ο Έτος (53,3%, 66,4% και 75,4%, αντίστοιχα), σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση παρατήρησης (as observed analysis). Επισημαίνεται πως η επίτευξη απόλυτου PASI μπορεί να παρέχει μία ένδειξη της σοβαρότητας της πάθησης έπειτα από τη θεραπεία, ενώ η επίτευξη απόλυτου PASI μικρότερου από 2 ή 3 έχει προταθεί ως ένδειξη της επιτυχίας της θεραπείας.
Η ψωρίαση δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία επίμονη, χρόνια και, μερικές φορές, δυσάρεστη πάθηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις πιο μικρές πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση.
«Υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της επίτευξης καθαρού δέρματος και της βελτιωμένης ποιότητας ζωής, και η σωστή διαχείριση της ψωρίασης θα πρέπει να αντιμετωπίζει τόσο τα σωματικά συμπτώματα της πάθησης όσο και την επίδρασή της στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη SCULPTURE δείχνουν ότι η θεραπεία με τη σεκουκινουμάμπη μπορεί να τα παρέχει και τα δύο μακροπρόθεσμα. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τέτοιες βελτιώσεις στην ανταπόκριση DLQI και στη βαθμολογία απόλυτου PASI κάτω του 3 σε διάστημα 5 ετών», σχολίασε ο Craig Leonardi, MD, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου St. Louis.
«Οι ασθενείς με ψωρίαση αναζητούν μία θεραπεία που όχι μόνο επιτυγχάνει την κάθαρση του δέρματος, αλλά και αντιμετωπίζει την αρνητική επίδραση που έχει η ψωρίαση στη ζωή τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer και Global Head, Medical Affairs, Novartis Pharmaceuticals, δηλώνοντς ενθουσιασμένος με τα νέα αυτά στοιχεία.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ρινοφαρυγγίτιδα, η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και η κεφαλαλγία, οι οποίες είναι σε αντιστοιχία με αυτές που αναφέρθηκαν στη βασική μελέτη και τις προηγούμενες μελέτες Φάσης III1.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η σεκουκινουμάμπη είναι το πρώτο και μοναδικό πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, αναστολέας της IL-17A, που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AS), της ψωριασικής αρθρίτιδας (PsA) και της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Από την έναρξη της κυκλοφορίας της μέχρι σήμερα, έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ