Μια νέα, μεγάλη μελέτη συνδέει το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Η κατανάλωση δύο μερίδων τέτοιου κρέατος την εβδομάδα συνδέθηκε με 3-7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αύξηση κατά 3% του θανάτου από όλα τα αίτια!
Θυμίζουμε πάντως ότι τον Νοέμβριο είχε δημοσιευτεί μία μεγάλη μετανάλυση πολλών μελετών, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πραγματικά δεδομένα για το κόκκινο κρέας είναι πολύ αδύναμα και πως δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για περιορισμό κατανάλωσης βοδινού ή χοιρινού κρέατος.
Μία νέα μελέτη επανέρχεται στο θέμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρέας – και ειδικά το επεξεργασμένο – αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Northwestern Medicine και Cornell και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.
Τα βασικά ευρήματα είναι:
- 3 έως 7% υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου για άτομα που κατανάλωναν δύο μερίδες κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.
- Ένας υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 4% για άτομα που έτρωγαν δύο μερίδες εβδομαδιαίως κοτόπουλο, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αρκούν για να διατυπώσουν σαφή σύσταση. Και η σχέση μπορεί να σχετίζεται με τη μέθοδο μαγειρέματος του κοτόπουλου και την κατανάλωση της πέτσας, παρά με το ίδιο το κοτόπουλο.
- Δεν βρέθηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων ή της θνησιμότητας.