Η καταγραφή των αναγκών κατέστη αναγκαία μετά την αποχώρηση χιλιάδων γιατρών από τις πρώην Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο από, σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά και τις ελλείψεις, που παρατηρούνται ανά περιφέρεια και σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς.
Μετά την αναλυτική καταγραφή του Ιουλίου, η Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ συνέταξε το Νοέμβριο νέα «Μελέτη Αναγκών σε Ιατρικές Επισκέψεις στην ΠΦΥ και κατανομής ιατρικού προσωπικού».
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η επικαιροποιημένη μελέτη έχει αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τον αριθμό των γιατρών που απαιτούνται, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιουλίου απαιτούνταν 11.129 γιατροί σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες. Αυτός ο αριθμός έπεσε στις 5608 στη μελέτη Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η μόνη προφανής διαφορά έγκειται στο ότι οι συντάκτες της μελέτης συνυπολόγισαν τους 900 επικουρικούς γιατρούς, που επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας να προσληφθούν σε ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας.
Βέβαια, είναι άγνωστο τι θα γίνει τελικά με την πλήρωση αυτών των θέσεων, αφού, όπως παραδέχθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος από τις 900 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την ΠΦΥ, η αποχή ξεπερνά το 50%, αφού πεντακόσιες θέσεις είναι κενές.
Στη μελέτη οι ανάγκες υπολογίστηκαν με την παραδοχή ότι σε κάθε γιατρό του ΠΕΔΥ αντιστοιχούν 5.760 επισκέψεις τον χρόνο. Αντίστοιχα, υπολογίστηκαν 1800 με 3600 επισκέψεις τον χρόνο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, οι συντάκτες της μελέτης υπολόγισαν τους αριθμούς που απαιτούνται για την κάλυψη την αναγκών από συμβεβλημένους γιατρούς, διευκρινίζοντας πως αν τελικά επιλεγούν γιατροί με σχέση εργασίας με το ΠΕΔΥ, οι ανάγκες που θα προκύψουν είναι μικρότερες, δεδομένου του πολλαπλάσιου αριθμού επισκέψεων που τους αντιστοιχούν.
Παράλληλα, επειδή εντοπίστηκαν και κάποιες περιοχές με υπερεπάρκεια ιατρικού προσωπικού σε ειδικότητες (αφορά κυρίως γενικών ιατρών-παθολόγων σε Κέντρα Υγείας μικρών Δήμων), εκτιμάται ότι οι ανάγκες του πληθυσμού μπορούν να καλυφθούν είτε με μετακίνηση των ασφαλισμένων μεταξύ γειτονικών δήμων, είτε με μετακίνηση του προσωπικού σε γειτονικούς δήμους που δεν στελεχώνονται επαρκώς από τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, τρεις είναι οι ειδικότητες στις οποίες υπάρχει αυξημένη ανάγκη, οι Παθολόγοι / Γενικοί Ιατροί, οι Ορθοπεδικοί και οι Καρδιολόγοι. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε ότι χρειάζονται 527 Παθολόγοι, 860 Ορθοπεδικοί και 661 Καρδιολόγοι.
Αισθητή είναι η έλλειψη και σε Γυναικολόγους με τον αριθμό που χρειάζονται να αγγίζει τους 485.
Η Υγειονομική Περιφέρεια όπου φαίνεται να παρουσιάζει τις σημαντικότερες ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες είναι η 6η Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, οι ανάγκες της οποίας υπολογίζονται σε 1152 γιατρούς.
Δεύτερη έρχεται η 1η ΥΠΕ με τον αριθμό να εκτιμάται στους 1119 γιατρούς και ακολουθεί η 5η ΥΠΕ με 929 γιατρούς, η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης με 860 και η 2 η ΥΠΕ με 647. Σε «καλύτερη μοίρα» είναι η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας με 564 γιατρούς και η 7η ΥΠΕ Κρήτης με 337 γιατρούς.
Μελέτη ΕΟΠΥΥ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ