Διπλά ανυπεράσπιστοι είναι οι ανεμβολίαστοι έναντι του στελέχους Δέλτα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Συγκεκριμένα, το δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος άλφα.
Από τα υπάρχοντα δεδομένα προκύπτει πως τα εμβόλια ως ένα σημείο προστατεύουν από τη νοσηλεία και τη σοβαρή λοίμωξη. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της νοσηλείας από το στέλεχος αυτό και το κατά πόσο επηρεάζεται από τον εμβολιασμό.
Τα στοιχεία των ασθενών αξιολογήθηκαν για το άλφα ή το δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) περιγράφουν τα ευρήματα.
Ως πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ορίστηκε ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση. Επίσης, εξετάστηκαν συγχυτικοί παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.
Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 43.338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος δέλτα, καθώς και 34.656 από το στέλεχος άλφα. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%). Η μέση ηλικία στο στέλεχος δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες).
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν:;
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ