Μπορεί έως τώρα να λέγαμε αόριστα ότι η ψυχική ασθένεια κλέβει την ζωή των νοσούντων, αλλά πλέον επιβεβαιώνεται με μελέτη που καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από την κανονική χρονολογική τους. Τα στοιχεία για την σύνδεση ψυχιατρικών παθήσεων και γήρανσης ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι.
Οι πάσχοντες από μια σειρά ψυχιατρικών παθήσεων, ιδιαίτερα κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και άγχος, φέρουν δείκτες στο αίμα τους που δείχνουν ότι η βιολογική τους ηλικία είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, Julian Mutz, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Στο παλίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν 110.000 δείγματα αίματος που διατηρούνται στη βρετανική βιο-τράπεζα, βάση δεδομένων που περιέχει δείγματα αίματος και γενετικά δείγματα από περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, διατίθενται στοιχεία για την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό των δοτών, σχηματίζοντας μια σαφή εικόνα της συνολικής υγείας ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν βιολογική ηλικία που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερη από την ημερολογιακή τους ηλικία. Για την κατάθλιψη, ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερο και για καταστάσεις άγχους ήταν 0,7 χρόνια μεγαλύτερο. Συνεπώς, τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας τείνουν να έχουν υψηλότερο επιπολασμό ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτό το στοιχείο συμφωνεί με παλαιότερες μελέτες μεγάλου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου μιας μελέτης με πληθυσμό σχεδόν 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμφανίστηκαν στο Lancet το 2019, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πάσχουν από παθήσεις ψυχικής υγείας έχουν 10 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τον γενικό πληθυσμό. Σημειώνεται πως για τις γυναίκες, είναι επτά χρόνια μικρότερο.
Προσέγγιση
Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα της βιοτράπεζας για να μελετήσουν το αίμα για 168 διαφορετικούς μεταβολίτες, όπως είναι χοληστερόλη, λιπαρά οξέα, δείκτες φλεγμονής και άλλα, τα οποία μπορούν να υποδείξουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Μεταξύ των βασικών μεταβολιτών που μελέτησαν ήταν η κρεατίνη, ένα αμινοξύ το οποίο εμπλέκεται στη μυϊκή υγεία και τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Ακόμη αξιολόγησαν τα λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης μειώνονται με την ηλικία και τις φλεγμονώδεις δείκτες που είναι γνωστοί ως c-αντιδρώσες πρωτεΐνες, οι οποίοι μπορεί να είναι δείκτες φθίνουσας καρδιακής υγείας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις αναλύσεις του αίματος με τα αρχεία της ηλικίας των ασθενών, καθώς και με βασικά ερωτηματολόγια που απάντησαν μεταξύ 2006 και 2010 σχετικά με την ψυχική τους υγεία και το εαν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια κλινική πάθηση. Τα δεδομένα της βιοτράπεζας συνδέονται επίσης με τα αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα αρχεία νοσηλείας των νοσοκομείων
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ