Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο επιδιόρθωσης γενετικών βλαβών στο DNA, πιο αποτελεσματική και με λιγότερα σφάλματα από τη γνωστή μέθοδο CRISPR, ανοίγοντας νέους δρόμους στη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών γενετικών ασθενειών.
Η νέα μέθοδος ονομάζεται prime editing και τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος προσφέρει μία καλύτερη, εναλλακτική λύση στη γνωστή μέθοδο CRISPR, η οποία είναι επιρρεπής σε σφάλματα.
Το νέο εργαλείο βελτιώνει τις πιθανότητες ότι οι ερευνητές θα καταλήξουν μόνο με τις τροποποιήσεις του DNA που θέλουν, αντί για ένα μείγμα αλλαγών που δεν μπορούν να προβλέψουν. Αυτό θα μπορούσε να κάνει ασφαλέστερες τις γονιδιακές θεραπείες για χρήση στους ανθρώπους.
Ακόμη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο 90% των περισσότερων από 75.000 ασθενειών, που σχετίζονται με μεταλλάξεις του DNA και αναφέρονται στο ClinVar – βάση δεδομένων που αναπτύχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Η μέθοδος prime editing φαίνεται να είναι πιο ακριβής και ευπροσάρμοστη από άλλες εναλλακτικές μεθόδους CRISPR που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής. Η ιδιαιτερότητα των αλλαγών που μπορεί να κάνει η νέα μέθοδος θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τους ερευνητές να αναπτύξουν μοντέλα ασθενειών στο εργαστήριο ή να μελετήσουν τη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ