Μια κλινική μελέτη, που υποστηρίζεται από το National Institute for Health Research (NIHR) της Βρετανίας, έδειξε ότι μια νέα θεραπεία για τις έγκυες με υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού μπορεί να αποτρέψει και την πρόωρη γέννηση και το θάνατο των μωρών.
Η δεκαετής μελέτη ονομάζεται Transabdominal Versus Transvaginal Cervical Cerclage (MAVRIC) διαπίστωσε ότι οι έγκυες, που έλαβαν κοιλιακή περίδεση αντί της παραδοσιακής κολπικής, ήταν λιγότερο πιθανό να γεννήσουν πριν τις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης, καθώς είναι και πιο πιθανό να γεννήσουν ένα μωρό που θα επιβιώσει.
Η κλινική δοκιμή αξιολόγησε πάνω από 100 γυναίκες και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά πρόωρου τοκετού σε λιγότερο από 32 εβδομάδες ήταν έως και 30% χαμηλότερα στις γυναίκες που έλαβαν κοιλιακή περίδεση, σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν κολπική. Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή για την αξιολόγηση της κοιλιακής περίδεσης σε αυτήν την ομάδα γυναικών και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynecology.
Το NIHR υπενθυμίζει ότι η κοιλιακή περίδεση οδηγεί στην ανάγκη καισαρικής τομής κατά τη γέννηση, επειδή η διαδικασία σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν φυσικό τοκετό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η θεραπεία να χρησιμοποιείται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, που είχαν προηγούμενη κολπική περίδεση, που απέτυχε.
Γενικά, η περίδεση χρησιμοποιείται όταν οι γυναίκες είχαν πρόωρο τοκετό σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, αποβολή, χειρουργική επέμβαση ή τραύμα στον τράχηλο και μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μιας κατάστασης, που ονομάζεται τραχηλική ανεπάρκεια, όπου ο τράχηλος διευρύνεται και μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η τραχηλική ανεπάρκεια ευθύνεται για το περίπου 20-25% των αποβολών του δεύτερου τριμήνου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ