Οι ασθενείς με καρκίνο, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα μπορούσαν σύντομα να επωφεληθούν από μία νέα μέθοδο Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι σε θέση να προβλέψει την εκδήλωση παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Η πρώτη μελέτη αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια του Surreyκαι της Καλιφόρνιαςκαι τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Scientific Reports. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ένας Έλληνας, ο Νίκος Παπαχρήστου, ο οποίος είναι διδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Surrey.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Ανάλυση Δικτύου (Network Analysis – ΝΑ) για να εξετάσουν τη δομή και τις σχέσεις μεταξύ 38 κοινών συμπτωμάτων, που αναφέρθηκαν από περισσότερους από 1.300 ασθενείς, που κάνουν χημειοθεραπεία. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς ήταν ναυτία, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, υπνηλία, ξηροστομία, εξάψεις, μούδιασμα και νευρικότητα.
Η ομάδα συγκέντρωσε τα συμπτώματα αυτά σε τρία βασικά δίκτυα: εμφάνιση, σοβαρότητα και δυσκολία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη επέτρεψε στην ομάδα να εντοπίσει ως κεντρικό σύμπτωμα τη ναυτία, που επηρεάζει όλα τα συμπτώματα και στα τρία δίκτυα.
Σύμφωνα με την Cancer Research UK, κάθε χρόνο, περίπου 360.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται καρκίνο κάθε χρόνο. Περίπου το 28% των ασθενών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στην Αγγλία, έχουν θεραπευτική ή ανακουφιστική χημειοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας τους.
Ο Payam Barnaghi, καθηγητής της Μηχανικής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Surrey δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη χρήση της Ανάλυσης Δικτύων ως μέθοδος εξέτασης των σχέσεων μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων που υφίστανται μια μεγάλη ομάδα καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Η λεπτομερής και περίπλοκη ανάλυση αυτής της μεθόδου θα μπορούσε να καταστεί ζωτικής σημασίας για τον προγραμματισμό της θεραπείας των μελλοντικών ασθενών, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων τους σε όλο το ταξίδι της περίθαλψης τους».
Η Christine Miaskowski από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δήλωσε: «Αυτή η νέα προσέγγιση θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε καινοτόμες και περισσότερο στοχοθετημένες παρεμβάσεις για τη μείωση της επιβάρυνσης των συμπτωμάτων σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία».
Ο κ. Νίκος Παπαχρήστου ξεκίνησε την ερευνητική του πορεία από το πανεπιστήμιο της Πάτρας και στη συνέχεια εργάστηκε στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ από το 2015 είναι διδακτορικός ερευνητής στο Surrey. Θα βρίσκεται στην Αθήνα σε λίγες εβδομάδες για να παρουσιάσει μέρος του έργου της ερευνητικής του ομάδας στα πλαίσια του 3ου Health Innovation Conference, που θα πραγματοποιηθεί 4-4-2019στο ξενοδοχείο Caravel.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ