Μετ’ εμποδίων φαίνεται πως διεξάγεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των θεραπειών της Ηπατίτιδας C, που έλαβε ακόμη μια παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus.
Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο, όταν και οι 5 εταιρίες είχαν συναντήσεις με την αρμόδια ομάδα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την αποζημίωση των θεραπειών τους (εδώ). Η διαδικασία μετά πάγωσε για αρκετούς μήνες, με βασικό αγκάθι την απουσία νομικού πλαισίου, που θα καλύπτει θεσμικά τη διαδικασία. Ενεργοποιήθηκε εκ νέου στις αρχές του 2017, με τις δύο πλευρές να συζητάνε το νέο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και τον ΕΟΠΥΥ να καλεί τις εταιρίες να καταθέσουν νέες προτάσεις έως τα μέσα Φεβρουαρίου (εδώ).
Ωστόσο, μάλλον οι προτάσεις που κατατέθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου δεν ικανοποίησαν (όλες ή κάποιες) τις επιδιώξεις της Επιτροπής και ζητήθηκε νέα επεξεργασία και υποβολή τους, με νέα ημερομηνία τις 13 Μαρτίου, χθες δηλαδή.
Αρχικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Αν θα επιτευχθεί είναι άγνωστο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, η υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης ανακοίνωσε και νέα παράταση στις εταιρίες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν επρόκειτο για πρωτοβουλία της ίδιας ή αν υπήρξαν εταιρίες που ζήτησαν χρόνο για περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων τους. Ωστόσο, πληροφορούμαστε ότι αυτή η εβδομαδιαία αναβολή να οφείλεται κυρίως σε καθυστερήσεις στις εσωτερικές διαδικασίες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το ποιος ζήτησε την παράταση, η Επιτροπή φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να αξιοποιεί το χρόνο, ζητώντας, έτσι και αλλιώς, από όλες τις εταιρίες που συμμετέχουν στη διαδικασία, να υποβάλλουν βελτιωμένες προτάσεις, αν το επιθυμουν. Ο στόχος ολοκλήρωσης, λοιπόν, φέρεται να επαναπροσδιορίστηκε για τον Απρίλιο. Μάλιστα, φαίνεται πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επόμενη κατηγορία φαρμάκων, που θα ειναι ογκολογικά και ειδικότερα αναμένεται να αφορούν τον καρκίνο του προστάτη ή του παχέος εντέρου.
Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C, που θα έχει και το ρόλο του “οδηγού” για τις επόμενες προσπάθειες, πολλοί εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της απόφασης που θα ληφθεί, είτε ο ΕΟΠΥΥ συμφωνήσει με μια είτε με περισσότερες εταιρίες. Κυρίαρχος φόβος παραμένει πως το όλο εγχείρημα θα ειναι νομικά στον αέρα, ελλείψει θεσμικής κάλυψης της διαδικασίας, που σε αρκετούς ελάχιστα θυμίζει πραγματική διαπραγμάτευση.
Θύματα σε αυτή την ιστορία είναι για ακόμη μια φορά οι ασθενείς με Ηπατίτιδα C, αφού όσο η διαδικασία τραβάει σε χρόνο, βέβαια, τόσο τους αρνείται η πρόσβαση στις νέες σωτήριες θεραπείες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ