Τις κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τη διάγνωση και τη θεραπεία της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΠΥ) επικαιροποίησε το υπουργείο Υγείας.
Η ΠΥ είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, η οποία όμως προσβάλλει συχνά και άτομα νεαρής ηλικίας. Πριν από 10-15 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης χωρίς θεραπεία της ΠΥ ήταν μόλις 2 έτη, ενώ σήμερα έχει σχεδόν 5πλασιαστεί μετά την ανακάλυψη νέων δραστικών θεραπειών. Αν και ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός, το κόστος των νέων αυτών θεραπειών είναι ενίοτε εξαιρετικά υψηλό και υπάρχει σημαντική πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών.
Ο νέος «οδηγός» για την ΠΥ εκπονήθηκε από ειδική επιστημονική Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση και εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης στην κλινική πράξη, μέσω της ενσωμάτωσής τους στις ηλεκτρονικές εφαρμογές υγείας. Παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση στη συνταγογράφηση ενός συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, την ανάπτυξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή και τη δημιουργία Μητρώων Χρονίων Παθήσεων.
“Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τα εργαλεία αυτά ηλεκτρονικής υγείας ένα χρήσιμο βοήθημα για την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτική με στόχο την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας, αλλά και ένα εργαλείο συλλογής μεγάλων δεδομένων (big data) για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με πολιτικές υγείας” σημειώνει ο Γιώργος Γιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Επιτροπής.
Για τη σύνταξη των νέων πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για την ΠΥ, η Επιτροπή βασίστηκε στις εισηγήσεις ολιγομελούς Ομάδας Εργασίας γιατρών με αποδεδειγμένη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στο συγκεκριμένο νόσημα.
“Ο προφανής στόχος όλων είναι και αυτό το πρωτόκολλο να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής σε ασθενείς με ΠΥ και την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας με την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας” αναφέρει από την πλευρά του ο Απόστολος Αρμαγανίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και Ειδικός Συντονιστής των Ομάδων Εργασίας.
Οι νέες βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ΠΥ ανανεώνονται ανά 5ετία περίπου.
ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ