Μία πρωτοποριακή συσκευή, που έχει το μέγεθος ενός USB stick θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζουμε τα καρδιακά επεισόδια, καθιστώντας τη διαδικασία απλούστερη, ταχύτερη και φθηνότερη!
Η συσκευή εφευρέθηκε από τον Emil Katz, ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο της Novamed, μιας εταιρίας βιοεπιστημών που παράγει ιατρικά προϊόντα, ο οποίος ανησυχούσε πόσο γρήγορα πολλοί φίλοι του πέθαναν ξαφνικά από καρδιακές προσβολές.
«Κάποιοι από αυτούς είχαν συμπτώματα που διήρκεσαν μία, δύο και τρεις ημέρες, αλλά τους παραμέλησαν και είπαν, «δεν είναι αρκετά ισχυρό, ας περιμένουμε», θυμάται ο Katz. «Τότε άρχισα να διαβάζω τα στατιστικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή πριν λάβουν ιατρική βοήθεια και ήμουν συγκλονισμένος. Κάτι έπρεπε να γίνει».
Το πρόβλημα
Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτε στο καρδιακό επεισόδιο. Μία έρευνα από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι περίπου το 47% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων συμβαίνουν μακριά από το νοσοκομείο, υποδηλώνοντας ότι πολλά θύματα δεν αντιδρούν στα πρώιμα σημάδια.
Κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος. Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση ενός καρδιακού επεισοδίου, τόσο μεγαλύτερη βλάβη προκαλείται στον καρδιακό μυ. Αν αντιθέτως, υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης, μείωσης των βλαβών και περιορισμού του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης.
Η συσκευή
Η νέα συσκευή ονομάζεται SensAheart. Έχει το μέγεθος ενός stick USB και είναι τόσο απλό στη χρήση όσο ένας μετρητής σακχάρου αίματος ή ένα τεστ εγκυμοσύνης και εξίσου γρήγορο. Με απλά λόγια, η συσκευή λειτουργεί όπως οι μετρητές σακχάρου, αλλά αντί να μετρά το σάκχαρο, μετρά στο αίμα δύο πρωτεΐνες (Τροπονίνη και η FABP3), που το σώμα παράγει σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.
Μια καρδιά που έχει υποστεί βλάβη απελευθερώνει και τους δύο τύπους πρωτεϊνών στην κυκλοφορία του αίματος. Το εντυπωσιακό λοιπόν είναι ότι η συσκευή μπορεί να εντοπίσει μέσα σε 5 λεπτά ηκαρδιακές προσβολές, που έχουν συμβεί μόλις πριν από μία ώρα!
Αντιθέτως, οι υπάρχουσες εξετάσεις αίματος μπορεί να διαρκέσουν έως 6 ώρες για να δώσουν αποτέλεσμα, αφού ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αν η συσκευή δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε ο χρήστης-ασθενής χρειάζεται αμέσως να απευθυνθεί σε νοσοκομείο και εκεί θα τον υποδεχτούν, γνωρίζοντας ότι πράγματι διατρέχει κίνδυνο και θα τον αντιμετωπίσουν ανάλογα.
Βέβαια, η συσκευή δεν είναι 100% ακριβής. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό και πέσει έξω, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Όμως, αν είναι αρνητικό και εξακολουθούν να υπάρχουν συμπτώματα, οι δημιουργοί της συσκευής συστήνουν να επαναληφθεί η μέτρηση μετά από 3 ώρες.
Ο Katz τονίζει επίσης ότι η SensAheart δεν είναι μια μαγική, κρυστάλλινη σφαίρα. Δεν μπορεί να εντοπίσει καρδιακή προσβολή πριν συμβεί. Όμως, μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια ποια άτομα πράγματι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, ώστε να ζητήσουν άμεσα εξειδικευμένη, ιατρική βοήθεια.
Η συσκευή είναι ήδη διαθέσιμη στο Ισραήλ, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από επαγγελματίες υγείας και σύντομα αναμένεται στην Ευρώπη. Επίσης, ο Katz λέει ότι εργάζεται για την εισαγωγή του στις ΗΠΑ, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ