Μία πρωτοποριακή μικρή συσκευή προσφέρει ελπίδα για καλύτερη ζωή σε άτομα με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Νέα μελέτη έδειξε ότι μειώνει τα ποσοστά νοσηλείας και τον κίνδυνο θνησιμότητας εντός 2 ετών θεραπείας.
Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 26 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας δύσπνοια και κόπωση, καθώς η καρδιά τους αγωνίζεται να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα.
Μία από τις κύριες αιτίες σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας που επί του παρόντος έχει και κακή πρόγνωση είναι η διαρροή της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία ελέγχει τη ροή αίματος στο αριστερό μέρος της καρδιάς. Η βλάβη της μιτροειδούς βαλβίδας σημαίνει ότι το αίμα δεν μπορεί να φτάσει αποτελεσματικά στο υπόλοιπο σώμα.
Μια νέα συσκευή φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς. Η συσκευή, που ονομάζεται MitraClip, σφίγγει την ελαττωματική βαλβίδα, βοηθώντας την να λειτουργεί σωστά και αντλώντας αίμα από την καρδιά. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Σήμερα, για τους ασθενείς αυτούς υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης:
Από την άλλη, η εμφύτευση του MitraClip είναι ελάχιστα επεμβατική, με τη συσκευή να μεταφέρεται μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα και έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει το χρόνο αποκατάστασης και τη νοσηλεία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στη μελέτη πήραν μέρος 614 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με καρδιακή ανεπάρκεια και μέτρια έως σοβαρή, δευτεροπαθή διαρροή μιτροειδούς βαλβίδας, δηλαδή, οι ασθενείς συνέχισαν να έχουν συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι ήταν σε θεραπεία με φάρμακα για την κατάστασή τους.
Στη διάρκεια της μελέτης, οι γιατροί εμφύτευσαν τη συσκευή σε 302 ασθενείς, ενώ 312 ασθενείς λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου. Στους 24 μήνες, που διήρκησε η μελέτη, οι ασθενείς με MitraClip είχαν 32,1% λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο σε ετήσια βάση.
Ακόμη, η συνολική θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία εντός αυτών των δύο ετών ήταν επίσης κατά 17% χαμηλότερη στους ασθενείς που εμφυτεύτηκαν με τη συσκευή σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (29,1% και 46,1% αντίστοιχα).
Η συσκευή MitraClip πρωτοεμφανίστηκε το 2003 και εγκρίθηκε από τον FDA τον Οκτώβριο του 2013 για να θεραπεύσει την πρωτογενή (ή εκφυλιστική) μορφή της μιτροειδούς παλινδρόμησης, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Η χρήση της συσκευής στη δευτεροπαθή διαρροή της μητροειδούς βαλβίδας βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Η νέα μελέτη είναι μέρος του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος COAPT και χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία υγείας Abbott, η οποία έχει αναπτύξει τη συσκευή.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ