Μια νέα τεχνική απεικόνισης που χρησιμοποιεί μια συνθετική μορφή δηλητηρίου σκορπιού για να απεικονίζει όγκους στον εγκέφαλο προσφέρει ελπίδες στους νευροχειρουργούς ότι θα μπορούν να αφαιρέσουν με ακρίβεια τον καρκίνο, χωρίς να επηρεαστούν οι υγιείς ιστοί.
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurosurgery τα υποσχόμενα αποτελέσματα μίας κλινικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του νοσοκομείου Cedars-Sinai με τη χορηγία της Blaze Bioscience.
Η νέα τεχνική απεικόνισης, χρησιμοποιεί μια ειδική φωτογραφική μηχανή υψηλής ευαισθησίας κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία, που αναπτύχθηκε στο Cedars-Sinai, μαζί με την ουσία tozuleristide (ή BLZ-100), που αναπτύχθηκε από την Blaze.
Αυτή η ουσία περιέχει μια συνθετική μορφή ενός αμινοξέος, που βρίσκεται στο δηλητήριο του σκορπιού. Όπως και η φυσική μορφή της ένωσης, η συνθετική εκδοχή δεν είναι τοξική και δεσμεύεται με τα κύτταρα των όγκων. Το ενδιαφέρον είναι ότι «ανάβει» όταν διεγείρεται από λέιζερ κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία.
Η χρήση της τεχνικής εκτιμάται ότι μπορεί να επιτρέψει στους νευροχειρουργούς να ανιχνεύσουν τα όρια μεταξύ των όγκων και του υγιούς ιστού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, βελτιώνοντας έτσι την ευκαιρία για τους χειρουργούς να αφαιρέσουν όλα τα καρκινικά κύτταρα, διατηρώντας τον φυσιολογικό εγκεφαλικό ιστό.
Στην κλινική δοκιμή πήραν μέρος 17 ενήλικες ασθενείς, που έπασχαν από γλοίωμα. Αυτή η μορφή αντιπροσωπεύει περίπου το 33% όλων των όγκων του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και συνήθως θανατηφόρα. Τα γλοιώματα μπορούν να διεισδύσουν στον ιστό του εγκεφάλου με δομές που μοιάζουν με πλοκάμια και είναι είναι δύσκολο να διακριθούν από τον υγιή εγκεφαλικό ιστό.
Συνήθως, τα γλοιώματα δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Έτσι, το κλειδί για την επέκταση της επιβίωσης των ασθενών εξαρτάται από την ικανότητα ενός χειρούργου να ανιχνεύει και να αφαιρεί όλα τα μέρη του όγκου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν είχε σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο φάρμακο και ότι το σύστημα απεικόνισης ήταν ασφαλές και θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την απεικόνιση των όγκων στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για την περαιτέρω αξιολόγηση της ασφάλειας του συστήματος και αποτελεσματικότητας της μεθόδου και η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή πρέπει να βελτιωθεί πριν χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα στο χειρουργείο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.
Σε αντίθεση με άλλα πειραματικά συστήματα που είναι ογκώδη ή βασίζονται σε πολλές κάμερες, το νέο σύστημα απεικόνισης χρησιμοποιεί μία μόνο φωτογραφική μηχανή και επιτρέπει στους χειρουργούς να μετακινούνται εύκολα, χρησιμοποιώντας χειρουργικό μικροσκόπιο σε πραγματικό χρόνο.
Η επόμενη φάση της έρευνας, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μια κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει παιδιατρικούς όγκους του εγκεφάλου, που θα πραγματοποιηθεί σε 14 νοσοκομεία στις ΗΠΑ.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ