Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η χορήγηση του φαρμάκου Cimzia για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Το φάρμακο είναι ήδη εγκεκριμένο σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για χρήση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.
Η νέα έγκριση βασίστηκε σε μία σειρά κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο είχε λάβει και άλλη βιολογική θεραπεία (Humira, Enbrel κλπ).
Η δραστική ουσία του Cimzia, η κερτολιζουμάμπη πεγόλη, είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, δηλαδή, φάρμακο που μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρασκευάζεται από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, την κερτολιζουμάμπη, η οποία είναι «πεγκυλιωμένη» (προσκολλημένη στη χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη).
Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι τύπος πρωτεΐνης, που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (καλούμενη αντιγόνο) που υπάρχει στον οργανισμό. Η κερτολιζουμάμπη πεγόλη έχει σχεδιαστεί ώστε να προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη αγγελιοφόρο στον οργανισμό, η οποία ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-άλφα).
Ο συγκεκριμένος αγγελιοφόρος συμμετέχει στην πρόκληση φλεγμονής και υπάρχει σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς που πάσχουν από νόσους για τη θεραπεία των οποίων χορηγείται το Cimzia. Αναστέλλοντας τη δράση του TNF-άλφα, η κερτολιζουμάμπη πεγόλη μειώνει τη φλεγμονή και άλλα συμπτώματα των νόσων. Η πεγκυλίωση μειώνει τον ρυθμό απέκκρισης της ουσίας από τον οργανισμό και επιτρέπει μικρότερη συχνότητα χορήγησης του φαρμάκου.
Η ψωρίαση πλήττει σχεδόν το 3% του πληθυσμού ή περίπου 125 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πλήττει 200.000 άτομα.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα. Δεν μεταδίδεται, αγγίζοντας το δέρμα ή τα ρούχα του πάσχοντος, ούτε είναι αποτέλεσμα κακής προσωπικής υγιεινής, όπως συχνά πιστεύεται. Είναι μια πάθηση που συνήθως σχετίζεται με τον υπερ-πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων, που οδηγεί στην εμφάνιση των ψωριασικών βλαβών.
Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ψωρίαση. Είναι εξίσου συχνή σε άντρες και γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το 75% των περιπτώσεων ψωρίασης εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, είναι πιθανό η νόσος να εμφανιστεί τόσο στην παιδική όσο και στην τρίτη ηλικία.
Κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά την ψωρίαση. Η νόσος ποικίλει από πολλά ήπια συμπώματα με περιστασιακή εμφάνιση πλακών και φαγούρας, μέχρι σε σωματικά συμπτώματα που είναι πολύ πιο σοβαρά. Έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί επίσης να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα.
«Λόγω της μοναδικής φύσης της ψωρίασης, είναι κρίσιμο για τους δερματολόγους να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές για να βρουν τη σωστή θεραπεία για κάθε ασθενή», πρόσθεσε ο Michael Siegel, Αντιπρόεδρος Ερευνών και Κλινικών Υποθέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης της Βρετανίας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ