Θετικα είναι τα νέα για τους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), καθώς τα αποτελέσματα έρευνας καταδεικνύουν ότι όσοι έλαβαν θεραπεία με gilteritinib είχαν σημαντικά μεγαλύτερη συνολική επιβίωση (OS) από εκείνους που έλαβαν κλασική χημειοθεραπεία διάσωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Astellas Pharma Inc. , στη κλινική μελέτη φάσης 3 ADMIRAL που συγκρίνει το XOSPATA (gilteritinib) με τη χημειοθεραπεία διάσωσης σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική (ανθιστάμενη στη θεραπεία), θετική στις μεταλλάξεις FLT3 οξεία μυελογενή λευχαιμία, διαπιστώθηκε ότι η διάμεση ολική επιβίωση στους ασθενείς που έλαβαν gilteritinib ήταν 9,3 μήνες συγκριτικά με 5,6 μήνες στους ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία διάσωσης
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά μονοετούς επιβίωσης ήταν 37% στους ασθενείς που έλαβαν gilteritinib συγκριτικά με 17% στους ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία διάσωσης.
Τα δεδομένα κοινοποιήθηκαν από τον Alexander Perl, M.D. του Αντικαρκινικού Κέντρου Abramson του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, σε συνέντευξη τύπου στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR). Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν επίσης κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας για τις κλινικές μελέτες της AACR.
Τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς οι πάσχοντες από την υποτροπιάζουσα και ανθεκτική θετική στις μεταλλάξεις οξεία μυελογενή λευχαιμία δεν έχουν συνήθως ευοίωνες προγνώσεις, αντίθετα αντιμετωπίζουν σοβαρά ενδεχόμενα βραχείας επιβίωσης και περιορισμένες θεραπευτικές αγωγές, όπως επεσήμανε ο Alexander Perl.
Ωστόσο, ανεπιθύμητες ενέργειες (AE) και στα δύο σκέλη θεραπείας της μελέτης παραμένουν ουδετεροπενία (43,7%), αναιμία (43,4%), και εμπύρετο (38,6%).
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την χρήση του gilteritinib ήταν αναιμία (19,5%), εμπύρετη ουδετεροπενία (15,4%), θρομβοπενία (12,2%) και μειωμένος αριθμός αιμοπεταλίων (12,2%).
Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι κατόπιν προσαρμογής ως προς τη διάρκεια έκθεσης στη θεραπεία, οι σοβαρές ενέργειες που εμφανίστηκαν, ήταν λιγότερο συχνές με το gilteritinib (7,1%) από ότι με τη χημειοθεραπεία διάσωσης (9,2%).
Πριν δυο μήνες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα για ρυθμιστική αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης άδειας κυκλοφορίας , για την μια φορά ημερησίως από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία gilteritinib σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική ΟΜΛ θετική στις μεταλλάξεις FLT3.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ