Νέα θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δείχνει πολλά υποσχόμενη σε κλινική μελέτη ασθενών με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια καθώς μείωσε την κόπωση κατά περίπου 10%, βελτίωσε τη διάθεση και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας του ασθενούς κατά 30% σε σχέση με την τυπική από του στόματος ορμονική υποκατάσταση.
Η νέα θεραπεία αναπαράγει πιο πιστά τους φυσιολογικούς κιρκάδιους και ουλτράδιους ρυθμούς της κορτιζόλης φαίνεται πως βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα της σχετικής κλινικής μελέτης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Bristol δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, στο κορυφαίο διεθνές περιοδικό Journal of Internal Medicine.
Ειδικότερα, σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια (π.χ. νόσο Addison ή συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων), ταχαμηλά επίπεδα της κορτιζόλης προκαλούν χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, μυϊκή αδυναμία, ναυτία/ εμέτους και (δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή) υπόταση. Έως τώρα η αντιμετώπιση της φλοιοεπινεφριδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει την ορμονική υποκατάσταση, και οι τρέχουσες οδηγίες που προβλέπουν την από του στόματος χορήγηση υδροκορτιζόνης, δεν κατορθώνουν να αποκαταστήσουν ικανοποιητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μία πιθανή εξήγηση έγκειται στην αδυναμία του υπάρχοντος τρόπου ορμονικής υποκατάστασης να μιμηθεί τον φυσιολογικό ουλτράδιο ρυθμό της κορτιζόλης. Η νέα θεραπευτική πρακτική που βασίζεται στην παλμική χορήγηση υδροκορτιζόνης (μέσω αντλίας υποδόριας έγχυσης), είναι το αποκορύφωμα δεκαετούς έρευνας από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Bristol, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας ερευνητής και ιατρός Κωνσταντίνος Καλαφατάκης.
Η θεραπεία με την αντλία μείωσε την κόπωση κατά περίπου 10%, βελτίωσε τη διάθεση και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας του ασθενούς κατά 30% σε σχέση με την τυπική από του στόματος ορμονική υποκατάσταση. Η λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου των ασθενών αυτών αποκάλυψε επίσης μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθηματικές πληροφορίες μεταξύ των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η Dr Georgina Russell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι«Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης κορτιζόλης από το στόμα έχουν συχνά παρενέργειες που τους δυσκολεύουν να ζήσουν φυσιολογική ζωή. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα θεραπεία με τη χρήση της αντλίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Περίπου το 1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει στεροειδή κάποια στιγμή της ζωής του, αυτά τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν εξουθενωτικές ψυχολογικές παρενέργειες. Αυτή η δοκιμή έδειξε ότι ακόμη και σε φυσιολογικά επίπεδα, η λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται και ότι πρέπει να διερευνήσουμε όχι μόνο τη δόση αλλά και το μοτίβο χορήγησης των στεροειδών για οποιοδήποτε είδος θεραπείας με στεροειδή».
Από την πλευρά του ο Dr Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επίτιμος πλέον ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Bristol και Επίκουρος Kαθηγητής Ιατρικών Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου επεσήμανε ότι «Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, σε προηγούμενων κλινικών μελετών μας, υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας υποκατάστασης με υδροκορτιζόνη (κορτιζόλη) και ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση του τρόπου εμπλοκής της κορτιζόλης σε μία σειρά νευρολογικών και ψυχιατρικών νοσημάτων, στη βελτίωση της θεραπευτικής νοσημάτων που βασίζονται στη χρήση συνθετικών γλυκοκορτικοειδών, ενώ ενθαρρύνουν την περεταίρω ανάπτυξη του κλάδου της χρονοβιολογίας και χρονοφαρμακολογίας.»
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ