Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του αντιεπιληπτικού φαρμάκου Vimpat και στα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών. Η επιληψία είναι μία χρόνια, νευρολογική διαταραχή, η οποία πλήττει 65 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου στο 50% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται στην παιδική ηλικία.
«Τα παιδιά με επιληπτικές κρίσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν φτωχό έλεγχο των κρίσεων με τις υπάρχουσες θεραπείες και χαμηλή ποιότητα ζωής. Με την έγκριση της νέας θεραπείας, έχουμε στη διάθεσή μας μία πρόσθετη, θεραπευτική επιλογή, που μπορεί να βοηθήσει παιδιά από την ηλικία των 4 ετών», σημειώνει ο καθηγητής Alexis Arzimanoglou, επικεφαλής του τμήματος επιληψίας στο παιδιατρικό, πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
Η επέκταση της έγκρισης και στα παιδιά βασίστηκε σε δεδομένα ασφάλειας και φαρμακοκινητικής σε παιδιά, αλλά και στην προβολή των δεδομένων αποτελεσματικότητας από τους ενήλικες στα παιδιά. Το φάρμακο που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία UCB, είχε εγκριθεί το 2008 για χρήση σε ενήλικες και εφήβους 16-18 ετών.
Το Vimpat ενδείκνυται ως μονοθεραπεία και ως συμπληρωματική αγωγή για την θεραπεία επιληπτικών κρίσεων εστιακής έναρξης με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση, σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά από την ηλικία των 4 ετών που πάσχουν από επιληψία.
Η νόσος
Η επιληψία στα παιδιά έχει σημαντικές διαφορές από την επιληψία στους ενήλικες. Στους ενήλικες οι πιο συνηθισμένοι λόγοι επιληψίας είναι εξωγενείς παράγοντες, όπως ανατομικές ανωμαλίες, λοιμώξεις, φλεγμονές, τραύματα και εκφυλιστικές ασθένειες που προσβάλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Στα παιδιά όμως εμφανίζονται πολλά είδη επιληψίας, που δεν έχουν άμεση σχέση με εξωγενείς παράγοντες αλλά είναι συνδεδεμένα με ηλικιακά καθορισμένες διαταραχές στην ωρίμανση, την ευαισθησία και τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.
H πρόγνωση των επιληψιών στα παιδιά είναι καλή, μιας που το 80% τελικά θα απαλλαγεί από τις κρίσεις. Παρόλα αυτά, ένα ποσοστό μικρότερο του 15% αυτών που θα πάρουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, παρουσιάζει ανθεκτικές στη θεραπεία κρίσεις.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με επιληψία:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ