Η Ε.Ε. έδωσε το πράσινο φως σε ένα πρωτοποριακό φάρμακο ως πρώτης γραμμής θεραπεία σε άτομα, που πάσχουν από προχωρημένο, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είναι θετικός στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+). Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 75.000 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτή τη σπάνια νόσο.
Πρόκειται για το φάρμακο Alecesna (alectinib) της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche. Από το 2015 και μέχρι πρότινος, το φάρμακο μπορούσε να χορηγηθεί υπό προϋποθέσεις και μόνο αν αποτύγχανε η θεραπεία με crizotinib (Xalkori). Πλέον, το νέο φάρμακο θα μπορεί να δοθεί ως πρώτης γραμμής θεραπεία.
Η έγκριση βασίστηκε στα πολύ θετικά αποτελέσματα της μελέτης ALEX, o οποία έδειξε ότι σε σύγκριση με crizotinib, η νέα θεραπεία μείωσε κατά 53% τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου!
Μάλιστα, με το νέο φάρμακο το μέσο χρονικό διάστημα ελεύθερο από νόσο ήταν 25,7 μήνες, σε σύγκριση με μόνο 10,4 μήνες, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα με την ουσία crizotinib. Ακόμη, βρέθηκε ότι σε σχέση με το crizotinib, το νέο φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου στον εγκέφαλο ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατά 84%!
Κάθε χρόνο, 1,6 εκατ. άνθρωποι διαγιγνώσκονται σε όλο τον κόσμο με καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο ΜΜΚΠ (Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος Πνεύμονα), που αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των κρουσμάτων.
Από αυτά, το 2-7% άγονται από την αναδιάταξη του γονιδίου ALK, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να αναγνωριστεί με ένα μοριακό τεστ του καρκινικού όγκου. Παρά τις σημαντικές θεραπευτικές προόδους για τους πάσχοντες από ALK+ ΜΜΚΠ, η εξέλιξη της νόσου είναι συχνά αναπόφευκτη και απαιτούνται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.
Οι ασθενείς με ALK θετική νόσο (ALK+) συχνά είναι νεότεροι από τον μέσο πάσχοντα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, και σε πολλές περιπτώσεις ουδέποτε υπήρξαν καπνιστές!
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ