“Ομοβροντία” αντιδράσεων συνεχίζει να δέχεται η Αριστοτέλους για το νέο σύστημα παραπομπών, γνωστό ως “gatekeeping”, προς τους ειδικούς γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ).
Φορείς και συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους, τόσο για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης αυτής καθαυτής όσο και για τον βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο επιχειρείται, προκαλώντας στρεβλώσεις όπως τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας λόγω “εισβολής” των ΤοΜΥ. Παράδειγμα, η αναστολή της απογευματινής λειτουργίας ενός Κέντρου Υγείας στην 4η Υγειονομική περιφέρεια.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πάντως, δείχνει να αδιαφορεί για την διασφάλιση μίας minimum συναίνεσης, εστιάζοντας στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των εξαγγελιών της. Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, όμως, το ιδεολογικό υπόβαθρο που καθορίζει το σχεδιασμό του νέου συστήματος δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
“Η απαγόρευση πρόσβασης σε ειδικό γιατρό είναι εξαρχής παράνομη και έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες των ασθενών” επισημαίνει, καλώντας την πολιτική ηγεσία να δει την πραγματικότητα στην οποία το 95% των ιατρικών παραπεμπτικών εκτελείται σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία γενικότερα έχουν φτάσει το 50%.
Εξάλλου, η Ομοσπονδία θεωρεί αδιανόητη την εφαρμογή ενός νέου συστήματος υγείας σε λίγους μόνο μήνες, δίχως μάλιστα τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων των εργαζομένων σε αυτό.
“Οι εργαζόμενοι εξαπατήθηκαν από το Υπουργείο, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα των ΤοΜΥ είναι ανεξάρτητο από τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας” αναφέρει σχετικά και προσθέτει: “Αποτυχημένες πολιτικές, προχειρότητες κάτω από την πίεση των «θεσμών» και κακές εκτιμήσεις, πρέπει να τις χρεώνονται αυτοί που τις σχεδίασαν, με άκρως ερασιτεχνικό τρόπο”.
Τις αντιρρήσεις της για την εφαρμογή της ΥΑ για το “gatekeeping” εκφράζει και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας. Ζητά, παράλληλα, σαφείς απαντήσεις στα δύο ερωτήματα που έθεσε προ τριμήνου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), δίχως απόκριση.
“Θεωρούμε ότι η μη αποζημίωση των επισκέψεων που έχουν εκτελεστεί μετά τις 13/4/2018 θα είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο και θα δημιουργήσει προβλήματα νομικών διεκδικήσεων εκ μέρους των συμβεβλημένων ιατρών” τονίζει η Ένωση, ζητώντας την άμεση παροχή διευκρινήσεων για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΠΦΥ καθώς και την απόσυρση της ΥΑ για τις παραπομπές.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ